Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man misshandlade sin 85-åriga mamma

Vid flera tillfällen misshandlade mannen sin åldriga mamma, bland annat genom att skalla henne och kasta hennes rullator mot henne. Nu döms han till fyra månaders fängelse.

Annons

Händelserna har inträffat under perioden från förra hösten och fram till mitten av juni i år. Under delar av den perioden har mannen också bott hos sin 85-åriga mamma i hennes lägenhet på Tjärna Ängar eftersom han saknat annan bostad.

Där hade kvinnan också hjälp av personal från äldreomsorgen och de har också kunnat vittna om hur kvinnan misshandlats av sin son. Bland annat om hur kvinnan vid ett tillfälle satt och grät då hemtjänstpersonal kom till hennes lägenhet.

För personalen berättade 85-åringen hur den berusade sonen tagit tag i hennes skuldror och därefter "stångat" henne i huvudet. Hon hade då också mycket ont och var både rädd och ledsen.

En annan anställd inom omsorgen har också hon vittnat om hur kvinnan berättat om hur hon blivit skallad av sonen. Den anställda har också kunnat vittna om en händelse då hon den 16 juni i år kom till lägenheten för att laga lunch. I lägenheten fanns då också mannen som var berusad, högljudd och uppträdde allmänt otrevligt.

Då hon skulle lämna lägenheten kände hon en oro för kvinnan och dröjde sig därför kvar utanför ytterdörren. Hon hörde också hur kvinnan skrek "nej" och hur hon ropade på hjälp. Hon gick då tillbaka in i lägenheten där hon fick se hur mannen kastade en rullator mot sin mor. Rullatorn träffade också hennes ben med stor kraft.

Enligt vittnet till händelsen har kvinnans psykiska mående försämrats avsevärt sedan sonen börjat vistas i hennes lägenhet. Hon har verkat ledsen och inte heller haft någon aptit.

85-åringen har också själv i vittnesmål berättat om hur hon flera gånger skallats av sonen och att han vid flera tillfällen också dragit ur telefonsladden för att hon inte skulle kunna ringa polis. Hon menar samtidigt att alla händelser skett då han varit berusad. Enligt henne kan han då bli som tokig och verkar inte veta vad han gör. När han är nykter är han dock enligt henne mycket snäll.

Mannen själv har erkänt att han knuffat rullatorn mot henne och att knuffen blev lite kraftigare än han tänkt. Några skallningar har han aldrig utsatt henne för och han säger sig inte heller förstå varför hon påstår detta och ljuger om honom.

Tingrätten menar dock att mammans uppgifter är mer tillförlitliga. Hennes berättelser stöds också av vittnen. Mannen har också tidigare dömts för misshandel och har också belagts med besöksförbud hos mamman.

Mannen döms till fyra månaders fängelse för misshandel och även för grov olovlig körning och grovt rattfylleri efter att han stoppats av polis den 22 februari i år.

Till mamman ska han betala ett skadestånd med 20 800 kronor och han ska också betala 280 kronor för analyskostnader och 500 kronor till brottsofferfonden.