Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man måste kämpa för rättvisan"överklagade misshandelsdom och vann

För att freda sig klippte han till med knytnäven. Tingsrätten ansåg att han kunde ha gått undan och dömde honom för misshandel. Nu har hovrätten friat 23-åringen som konstaterar att rättvisan finns.
– Men man måste kämpa för den.

Annons

Den 29 maj 2011 var några berusade grabbar ute på samhället för att ställa till bråk. Den då 21-årige mannen som blev dömd för misshandel gick emellan för att avstyra ett bråk. En av bråkstakarna blev aggressiv mot honom. För att freda sig slog han ett knytnävsslag mot huvudet på den aggressive killen som föll omkull.

– Detta innebar inte att han befann sig i en nödvärnssituation eftersom han hade kunnat lämna platsen, skrev Mora tingsrätt och dömde den åtalade till villkorlig dom och böter. Han skulle också betala 500 kronor till brottsofferfonden.

23-åringen berättar nu att han var arg och besviken efter domen.

– Det kändes som att man inte får försöka hjälpa andra utan att man bara ska stå och titta på.

– Jag gjorde en god gärning som spårade ur.

En timme efter domen bestämde han sig för att överklaga.

Den 1 oktober tog Svea Hovrätt upp överklagandet. 23-åringen var med då hovrätten gick igenom inspelningen från Mora Tingsrätt och den 8 kom den nya domen. Svea Hovrätt upphävde tingsrättens dom.

Hovrätten konstaterar precis som tingsrätten att 23-åringen kände sig hotad när den ene bråkstaken gick emot honom, puttade honom i bröstet och skrek åt honom.

– I det skedet måste han ha haft rätt att försvara sig mot den som påbörjat ett brottsligt angrepp.

Hovrätten finner att det inte är utrett vilken skada 23-åringens slag orsakade. Den slagne hade en blånad vid ena ögat. Han hade varit i slagsmål tidigare under kvällen och det var inte klarlagt att det var 23-åringens slag som orsakat blånaden.

Hovrätten tycker att 23-åringens agerande inte varit oförsvarligt.

– Det känns bra, säger 23-åringen om den friande domen.