Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man åtalas för misstänkta Sundbornsvindeln - ska ha tagit nästan åtta miljoner

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Nu har åtalet kommit mot den man som misstänks för svindeln i Sundborn.
Mannen åtalas för trolöshet mot huvudman och grov trolöshet mot huvudman.
Enligt åtalet har mannen tagit miljontals kronor från nio företag och föreningar.

Det var i slutet på oktober som Carl Larsson-gården upptäckte att de utsatts för ekonomisk brottslighet. Härvan har sedan dess växt efter att flera föreningar och företag polisanmält liknande brott.

Läs också: Svindeln i Sundborn - detta har hänt

Nu åtalas mannen vid Falu tingsrätt för flera fall av trolöshet mot huvudman. Enligt åtalet ska mannen bland annat ha fört över drygt 3,7 miljoner från Carl Larssons släktförenings konto vid 25 tillfällen. I åtalet står att brottet bör anses som grovt, eftersom mannen tillfogat släktföreningen betydande och/eller synnerligen kännbar skada.

Mannen har också tagit runt 644 000 kronor från Sundbornsby Vägförening och 989 929 kronor från Sundborns GoIF. Totalt ska nio företag eller föreningar ha drabbats till en summa av nästan åtta miljoner kronor.

I fem av fallen är brottsrubriceringen grov trolöshet mot huvudman och i fyra fall trolöshet mot huvudman. Det är beloppets storlek som avgör.

Mannen erkänner brott i samtliga fall och rättegång hålls troligen i slutet av november eller i början av december. Förhandling väntas ta en och en halv till två dagar.

Advokat Per Råström representerar den misstänkte mannen.

Vad innebär det att er klient erkänner?

– Det betyder att om det inte finns starka bevis emot erkännandet så döms man.

För grov trolöshet mot huvudman är straffskalan minst sex månaders fängelse och max sex år, för trolöshet "av normalgraden" är påföljden böter till fängelse i högst två år.

Trolöshet mot huvudman går under kategorin ekonomiska brott, där man även finner besläktade brott som bedrägeri och förskingring.

Skadeståndsanspråken kan komma att justeras till rättegången, men uppgår enligt åtalet till drygt 6,8 miljoner kronor och yrkas av åtta målsäganden.

Vad händer om den misstänkte inte kan betala skadestånden?

– Det man inte kan få ut av en skadeståndsskyldig på en privat marknad...ja, då är det så. I många fall får man inga pengar. Såvitt jag kan se kommer bara en bråkdel av skadeståndet att kunna betalas.

Staten går i sådana fall inte in och täcker upp, däremot kan målsägandena ha försäkringar.

Oskar Nordström Skans, ordförande i Carl och Karin Larssons släktförening, tycker det känns bra att rättsprocessen nu kommer i gång.

– Jag är förvånad över hur fort det har gått faktiskt, men det känns bra att det går snabbt framåt och att vi får den biten avslutad så att vi så småningon kan fokusera all vår energi på det vi vill ägna oss åt, alltså vår verksamhet, och inte polisutredningar.

Hur har tiden efter att allt det här uppdagades varit?

– Det har varit väldigt intensivt, men det känns som att vi i alla fall har rört oss i en riktning där vi har mer ordning på saker och ting och känner en större trygghet i att vi kommer klara av det här, säger Oskar Nordström Skans.

LÄS ALLT om Svindeln i Sundborn här

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android