Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män åtalas för cannabisodling

Fyra män åtalas misstänkta för att ha varit inblandade i en narkotikahärva i Härjedalen, där cannabis odlats i stor skala i ett hus.

Annons

Två män ska enligt åtalet ha odlat 8,3 kilo cannabis i huset under två månader innan polisen grep dem i april.

De två männen fördes till huset i vintras, skriver Östersunds-Posten. De kommer från ett land i Asien, och kom till orten på olika vägar men på liknande sätt. De har kommit till Europa för att arbeta och hamnat i Sverige på olika småjobb det senaste året, innan de fick kontakt med personer som förde dem till orten i Härjedalen.

Enligt åtalet har en man i 40-årsåldern förmått dem att odla cannabisen. Den ene mannen fick från början frågan om han kunde renovera huset, medan den andre från början visste vad som väntade.

Det var vattning, klippning, tända (och) släcka lamporna. Jag gjorde som de bad om, som det stod på anvisningarna, har han berättat i polisförhör enligt ÖP.

De beskriver båda hur matleveranser kom med ett par veckors mellanrum, innan polisen gjorde en husrannsakan i huset i slutet av april.

Ytterligare två personer är åtalade: En man i 40-årsåldern, som köpte huset genom sin svåger i oktober, och en i 50-årsåldern som köpte huset en månad senare.

"Hela huset är ombyggt för att fungera som odling", har polisen uppgivit.

Alla åtalade förnekar brott.

I utredningen startades även en förundersökning om människohandel, men den lades ned på grund av brist på bevis.