Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man är inte ensam om problemen"

/
  • Roger Eriksson vill gärna se en uppföljning av den på måndagen avslutade föräldrautbildningen.
  • Mona Gustavssons råd till alla föräldrar är att gå utbildningen om de får chansen, för henne har den varit mycket givande.
  • Åsa Engman och Doris Olsson är de som ansvarat för höstens föräldrautbildning i Vansbro
  • Till våren är det en fortsättning på föräldrautbildningen, men då för de som har barn över tolv år och bland annat Rosita Hellberg håller i utbildningen.

På måndagen avslutades föräldrautbildningen Cope i Vansbro. Utbildningen har pågått under åtta veckor i höst och det var en nöjd grupp föräldrar som på måndagen avslutade sin utbildning.
– Om inte annat har man fått klart för sig att man inte är ensam med problemen, säger Roger Eriksson, förälder.

Annons

Ansvariga för höstens föräldrautbildning har varit Åsa Engman och Doris Olsson. De har använt sig av den metod som kallas Cope, som står för the community parent eduacation program och som utformats av den kanadensiske professorn Charles Cunningham.

– Mycket handlar om att som förälder använda sig av ett positivt beteende för att få barnen att förstå olika saker, berättar Doris Olsson.

– Att i stället för att gå i konflikt med barnen hitta något som är inriktat mot en lösning på tvisten eller problemet, fortsätter hon.

Åsa Engman berättar att under hösten har det varit ett 20-tal föräldrar med på utbildningen och av dessa har det varit en handfull män som deltagit.

– Tidigare år har vi haft någon ensamstående pappa, men inte i år, säger Engman.

Bakom utbildningen och den som står för kostnaderna är kommunen, som en satsning på familjestöd.

Efter nyår kommer en ny utbildning att rulla i gång, men då med inriktning på barn som är över tolv år och för den kommer Rosita Hellberg och Brittmari Sörbom att ansvara för.

Mona Gustavsson är en av de föräldrar som gått utbildningen i höst och hon konstaterar att detta är något som alla föräldrar borde gå.

– Jag har tre barn och lärt mig hantera situationer som jag inte fixade tidigare, exempelvis när det bli bråk, gå dit och lösa problemet, i stället för att vara kvar i köket och försöka lösa det på distans, säger Mona Gustavsson.

Att lyssna på andra föräldrar tycker Roger Eriksson ha varit väldigt värdefullt och gett en insikt om att man inte är ensam om att brottas med problem med barnen.

– Det var väldigt spänt de första gångerna vi träffades, men vartefter tiden har gått har det släppt allt mer och nu skulle jag absolut vilja ha en fortsättning på detta, summerar Roger Eriksson.

Annons