Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma-muskler!

Det är en gråmulen septembermorgon. I Kvarnparken i Falun har ett gäng pigga mammor och bebisar träffats för ännu ett träningspass. Efter premiäromgången förra veckan hade de alla ”sjukt mycket träningsvärk”...

Den här veckan har Helena Eklund laddat med ett par galonbyxor åt sin Lukas, tio månader. Han är en aktiv liten krabat som inte alls är sugen på att sitta i vagnen och titta på när mamma tränar, då är det roligare att vara på upptäcktsfärd i gräset:

Det är så bra att man får ta med sig barnen, det är svårt att komma iväg annars när man har en liten bebis, säger Helena Eklund och får medhåll av de andra mammorna i gruppen:

Det är skönt att slippa skaffa barnvakt. Det här är ett bra sätt att komma igång igen på nytt och dessutom vet man att man inte gör fel övningar, sedan är det ju kul att träffa andra mammor i samma situation, säger Elin Nygårds Bodin, mamma till Alwin, två månader.

Redan i våras startade Anja Lenner, personlig tränare, en träningsgrupp för nyblivna mammor. Den milda vintern gjorde att de kunde vara utomhus hela perioden, men nu i höst så kommer det att bli inomhusträning om vädret blir för ruggigt och snön kommer:

Men lite duggregn funkar fint att träna i, säger Anja.

Det det handlar om är alltså stationsträning i grupp, utan andra redskap än den egna kroppen och de andra deltagarna. Inga ”jättelyft” och övningar som man sedan kan göra själv hemma.

Det här är en bra mjukstart, men undan för undan ökar vi på intensiteten vecka för vecka, säger Anja och fortsätter:

Jag riktar in träningen på styrka. Många är svaga i bålen och ryggen efter en graviditet och behöver öva upp sin styrka, kondition är enklare att fixa själv med promenader och löpträning, säger Anja.

Första gången hon själv började med kombiträning för mammor och barn var när hon fick sitt första barn och fortfarande bodde kvar på Nya Zeeland.

Det var svårt att hitta någon bra tid för att kunna gå på gym, ofta är man ju slutkörd på kvällarna när det faktiskt finns tid att gå.

Innan man drar igång och börjar träna efter en förlossning är det viktigt att efterkontrollen hos mödravården är klar, ofta sker den mellan åtta till tio veckor efter en förlossning.

Efter att man fått okej från barnmorskan kan man börja träna.

Det är ofta motigt att komma igång och träna efter en graviditet, det kan vara svårt att hitta både ork och tid, något som Mikaela Djupsjö, mamma till Ville åtta månader, kan instämma i:

Jag hade svårt med motivationen, att ta tag i träningen själv, jag behövde en spark där bak för att komma igång igen och då passade det bra med en liten träningsgrupp på regelbundna tider.

Anja tycker att den bästa motivationen är att försöka tänka lite på sig själv:

Det är lätt att glömma bort sig själv när man får barn, men om du tränar orkar du med barnen bättre, säger hon.