Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malungsson bakom nya boken om kungliga året

Boken Det kungliga året kommer ut för 39:e gången och sedan förra året på Malungsbördige Erik Gunnarssons förlag Bild & Kultur.

Annons

Bild & Kultur är ett företag som Erik Gunnarsson startade redan 1983 som 15-åring och 1993 gav ut boken ôj hur dôm sjung ô spälô som skildrade Malungs blomstrande musikliv. Många Malungsbor minns säkert även fotbollsspelaren Erik Gunnarsson.

Precis som förra året är det Erik Gunnarssons fru Maria som står för texterna i Det kungliga året. Paret är bosatta i bruksorten Skyllberg nära Askersund. Året som skildras i boken är ett ovanligt intensivt år med många stora högtider i kungafamiljen –  Kungen fyllde ju 70 år i april, två nyfödda prinsar och två dop, och så Drottning Silvia som i år varit landets drottning i 40 år. Med anledning av detta har Kungliga Året fått göra en unik intervju med drottningen på Solliden, familjens sommarslott på Öland.

I arbetet med boken har Erik och Maria fått följa med vid en hel del spännande tillfällen – allt från högtidliga barndop till prins Daniels många skolbesök runt om i landet. I årets bok får man också följa med kungaparet på nationaldagen till blomstrande och 150-årsjubilerande slottet Sofiero i Helsingborg, se färgsprakande bilder från statsbesök i Bhutan och Tyskland samt följa med när prinsessan Madeleine bjuder till sagokalas med Min Stora Dag på Slottet i Stockholm.

– I tider av oro i världen känns det tydligt att monarkin står för en kontinuitet, säger Maria Gunnarsson.

– Bara en sån sak som att Kungen har varit kung parallellt med elva efter varandra sittande statsministrar i Sverige. Det skapar en stabilitet gentemot andra länder också, människor vet vem han är. En annan bra sak med monarkin är att kungahuset jobbar opolitiskt, för alla svenskar, säger Maria Gunnarsson.

Vill du vinna boken?