Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungskonstnären Ingvar Helje ställer

/
  • Jubileumsutställning. Malungskonstnären Ingvar Helje ställer ut konst i Galleri Grönland i Malung från en 65-årig bana som konstnär. På bilden en gammal landskapsbild i olja och ett självporträtt som Ingvar Helje gjorde på sig själv 1945 då 26 år gammal.

Annons

Och genom årens lopp har Ingvar Helje genomgått stora förändringar som konstnär. Från landskapsmotiv och teckningar av Malungsprofiler har det blivit modern konst under senare år- en konst som rönt stor uppmärksamhet långt utanför Malungs gränser. Den här utställningen som nu öppnar i Galleri Grönland och som finns i bågge våningarna kommer att pågå under tre veckor.

Och anledningen till Ingvar Helje började att måla var att den första bostaden som han och frun Sigrid hade var väggarna så kala att han ville ha något att sätta upp på dem och därmed började Ingvar Helje att måla och på den vägen är det än i dag. Efterhand utvecklades konsten att måla liksom lusten för konstnärsyrket och ett prov på Ingvar Heljes långa konstnäsrsbana kan man nu se i den här utställningen där det finns allt från tidigt landskapskonst och teckningar till modern konst som idag är Ingvar Heljes stora intresse.

Genom årens lopp har det också blivit en del skulpturer och han är bland annat konstnären bakom skulpturen "Nål och tråd" som idag står på Postplan i Grönland i centrala Malung.

I tidigare år under sin konstnärstid gjorde också Ingvar Helje många karikatyrer och bland annat ritade han av sina skolkamrater och till Malungs IF:s jubileumsskrift 1945 gjorde han 7 karikatyrer på kända idrottsprofiler i Malung. Men han har också gjort många karikatyrer på lokala politiker, musiker och andra kändisar i Malung.

Även om konstnärsyrket tagit Ingvar Heljes fritid så arbetade han under 50 år som frisör och 1985 sålde han sin frisörsalong och kunde ägna sig ännu mer åt konstnärsyrket. Och när Ingvar Helje slutade som frisör har han ägnat sig på heltid åt konstnärsyrket. Och han slutade med att göra landskapsmotiv och hittade en ny nisch som konstnär och det var ett helt nytt bildspråk som växte fram som var både tekniskt och fantasifullt och när han nu de senaste tjugo åren kunnat ägna sig helt åt konstnärsyrket har också det nya formspråket utvecklats på ett sätt som gjort att han idag rönt mycket stor framgång på de platser han haft sina utställningar. Under senare år har det också handlat en hel del om grafik och han har också med en hel del grafisk konst i sin jubileumsutställning som visar Ingvar Heljes produktion under 65 år som konstnär.

Mer läsning

Annons