Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbrobor behöver mer socialbidrag

/
  • Ökade socialbidragskostnader. Kostnaderna för socialbidrag har ökat med 200 000 kronor under årets första månader - jämfört med samma period förra året. En del av ökningen kan förklaras med de försämrade a-kassevillkoren och de höjda fackavgifterna.

Annons

- Totalt har det betalats ut 774 000 kronor under perioden januari-april i år. Totalt ligger årets budget för socialbidrag på 1,7 miljoner kronor, säger Malou Larsson som är chef för individ- och familjeomsorgen i Vansbro kommun.

Någon statistik för maj månad är ännu inte klar. Hon säger att det är svårt att säga om årets budget kommer att hålla.

- Det är svårt att säga, det kan komma in nya ärenden och det kan bli förändringar i deras hantering, en del personer kan få arbeten, säger hon.

Årets budget är i stort sett densamma som föregående års budget. Förra året gick socialbidragsbudgeten plus med 100 000 kronor. Årets budget är beräknad utifrån de utbetalningar som gjordes förra året. I årets budget har det inte tagits någon hänsyn till de försämringar som skett i a-kassan.

- Först måste vi se hur effekten slår, vi kommer att titta på det inför år 2008 om det blev någon merkostnad. En del av ökningen kan hänföras till den försämrade a-kassan , men inte allt, säger hon.

Individ- och familjeomsorgen hanterar ungefär 50 socialbidragsärenden i månaden.

- De är övervägande ensamstående män som toppar över antalet sökande hos oss. Det har inte varit någon förändring under åren, säger hon.

För att försöka minska antalet socialbidragsberoende i kommunen, jobbar man mot arbetsförmedlingen och andra aktörer. På det viset försöker man hjälpa dessa personer vidare, för att de på sikt ska kunna klara sin egen försörjning.

Nästa års budget för individ- och familjeomsorgen ligger på cirka 10,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons