Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro får sin egen kvinnojour

/
  • Kvinnojour. Sju av de som arbetar inom den nystartade kvinnojouren i Vansbro är från vänster: Lena Forsell, Rosita Elovsson, Agneta Eriksson, Karin Sjöberg, Rosmari Kristiansen, Camilla Strömberg och Monica Ericsson.

Annons

-Den gemensamma jouren har fungerat bra men det är trots allt stora avstånd det handlar om, säger Rosita Elovsson som är en av de sex kvinnor som delar på dygnet runt-jouren i Vansbro.

Kvinnojouren i Vansbro-Malung har funnits sedan 2004 då motorklubben SHRA Vansbro-Äppelbo beslutade att skänka överskottet på nära 140 000 kronor från tävlingen, Marie Memorial Race, till bildandet av en lokalförening. Insamlingen var ett sätt från klubbens sida att hedra minnet av den mördade klubbkamraten Marie Samuelsson.

-Vår förhoppning var att en kvinnojour kanske kunde förhindra att något liknande kunde inträffa i framtiden, säger Rosita som utöver sitt engagemang i kvinnojouren är en av drivkrafterna inom SHRA.

I den nya lokalföreningen för Vansbro delar nu sex kvinnor på den jour som finns tillgänglig dygnet runt. Dessutom finns en styrelse på ytterligare fem personer i verksamheten med Rosmari Kristiansen som ordförande. Genom kommunens socialförvaltning har kvinnojouren tillgång till en fullt möblerad lägenhet och även i övrigt finns ett starkt samarbete med socialkontoret.

-Alla ska ändå veta att de kan vara helt anonyma när de kontaktar oss och vi har ingen skyldighet att rapportera till socialtjänsten varför vi behöver nyttja lägenheten eller vem som har kontaktat oss, säger Rosita.

Utöver den akuta hjälp som jouren kan bidra med så ger kvinnojouren även stöttning och hjälp med kontakter till andra instanser som kan vara nödvändiga i den situation som uppstått.

-Det kan handla om allt från att hjälpa till med att skaffa en egen lägenhet till juridiska kontakter, säger Rosita.

För den som är i behov av att kontakta kvinnojouren i Vansbro är det dygnet runt-bemannade journumret 070-663 53 79.

Mer läsning

Annons