Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i förfäders spår

/
  • Bilder från Borlänge, gångtunneln vid Lidl mot vattenparken. Bilderna är tagna 8/7 kl 19.30. Foto: Andreas Bergkvist
  • Bilder från Gjutargatan på Norra Backa industriområde. Foto: Andreas Bergkvist
  • Hagel från lördag den 3/7-09 i Älvdalen. Foto: Andreas Bergkvis

Annons

Under vandringens första stopp i Sigfridstorp, möter de nyfikna besökarna guiden Willy Gustavsson. Han tog över den här gården för några år sedan och brukar nu vistas där under somrarna. Huset ligger öppet mellan bergen och i fjärran hörs kossorna.

- Jag har mina fjällkor här och det var skogvaktaren Lars Ekvall som övertalade mig till att ta över gården, säger han.

Det handlar om att bevara kulturen och att skydda Finnmarksbyn. Byggstilen var något helt nytt då och det finns knappt några Finnmarksbosättningar kvar idag. Därför är det viktigt, fortsättar han.

- Det gäller att berätta för barn och barnbarn, så att inget faller i glömska.

Besökarna står i ladan på gården, då regnet inte vill upphöra denna sommarkväll. En av de som tagit sig hit i dag är Anna-Britta Karlsson som kommer från Nås.

- Jag har vanligtvis inga ärenden upp hit så jag tog chansen i dag. Här arbetade de, kämpade med att odla sin mat och uppfostra sina barn. Det är klart man är nyfiken på hur det ser ut och historien bakom de som en gång bodde här.

- Den som förstår sin historia, förstår sin framtid, säger hon.

Under 1950-talet renoverades gården i Sigfridstorp och Bror Endh med familj flyttade dit. Han är också med på vandringen för att berätta lite om sin tid på gården.

- Jag minns speciellt tiden i skolan och att vi hade hästar, får och höns här. Det känns roligt att vara här igen, säger han.

Mer läsning

Annons