Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VAIK allt närmare en ombildning till allians

/
  • Svårlöst situation. Ett 30-tal personer kom till det möte som Vansbro AIK kallat till på söndagseftermiddagen där den stora frågan var om klubben nu måste övergå till en allians då det inte finns några valbara namn till en huvudstyrelse. Foto: Göran Danielson

Annons

Vansbro allmänna idrottsklubb bildades 1920 men nu ser dagarna ut att vara räknade för klubben i sin nuvarande form. Inga valbara namn finns till huvudstyrelsens tunga poster inför årsmötet. Ordförande i huvudstyrelsen är i dag Fredrik Hallqvist och även han har i snart tre års tid försökt att kliva av uppdraget.

-Vi kan inte fortsätta längre utan en fungerande styrelse utan måste nog titta på alternativet att bilda en allians, menade Fredrik Hallqvist vid det möte som klubben kallat till på söndagseftermiddagen för att diskutera framtiden.

I dagens organisation har huvudstyrelsen ansvaret för de sex sektionerna som består av fotboll, ishockey, skidor, volleyboll, konståkning och simning. Varje sektion har sin egen styrelse som ansvarar för det sportsliga medan huvudstyrelsen har ansvaret för den totala ekonomin, administration, personal och anläggningarnas drift.

Vad skulle då en övergång till en allians innebära? Den största skillnaden är att ansvarsbiten flyttas ned till de enskilda sektionerna som då bildar egna klubbar. En gemensam alliansstyrelse kan dock fortfarande finnas men utan något totalansvar utan som istället ska ses som en sammanhållande länk mellan de nya klubbarna. Där kan också ordförandeskapet delas mellan de nya klubbarna under ett år i taget. Vinsten blir att man slipper det betungande arbetet att försöka få folk till dagens huvudstyrelse. Det tycks också vara lättare att hitta personer till sektionerna. Frågan är dock om det blir lika lätt i framtiden med ett större ansvar?

Andra frågor är vad som händer med medlemsavgifterna? Vad blir det att kosta för en familj med barn som deltar i flera idrotter och måste lösa medlemskap i flera klubbar?

Dagens klubb ser ändå inte ut att behöva upplösas då namnet Vansbro AIK kan finnas kvar om någon av de nybildade klubbarna tar över organisationsnumret. Namnmässigt kan då exempelvis fotbollen i framtiden ta namnet Vansbro AIK Fotbollsklubb.

En stor fråga rör också Vansbrosimningen som i dag är den enda verksamheten inom VAIK:s simsektion. De andra sektionerna är ekonomiskt helt beroende av de pengar som kommer från funktionärsarbete kring simningen, pengar som huvudstyrelsen i dag kontrollerar. Vad händer med dessa om Vansbrosimningen blir sin helt egna organisation? I dag är Vansbro AIK ägare till varumärket Vansbrosimningen.

Trots allt tycktes de flesta som kom till mötet vara överens om att en allians är den bästa och samtidigt den enda tänkbara lösningen. En grupp bestående av representanter från varje sektion och från huvudstyrelsen fick ändå i uppdrag att ta fram mer information kring vad en övergång innebär genom att kontakta andra klubbar som redan bildat allians. Fram till årsmötet, som beräknas hållas i mitten av april, ska även valberedningen fortsätta sina försök att hitta valbara namn till en huvudstyrelse. Beslut i frågan kommer därefter att fattas vid årsmötet.

Mer läsning

Annons