Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker hängbro hänger löst

/
  • Idag finns det begränsningar på vikt och höjd för fordon som får passera, men risken finns att bron bara kan komma att bli öppen för cyklister och fotgängare.
  • Sörsjöns hängbro i trä är i behov av underhåll, men först måste Transtrands besparingsskog finna någon som kan röntga de bärande vajrarna.

En av Dalarnas vackraste broar är hängbron i Sörsjön, en bro som funnits sedan 1924. Men bron är i behov av underhåll.

Annons

Den vackra bron binder ihop Sörsjön som delas av älven. Det finns förvisso en till bro längre söderut, men den kräver en omväg på ett par kilometer för dem som behöver korsa vägen i den norra delen av den långsträcka bebyggelsen på båda sidor.

Hängbron, med sitt knarrande ljud, kallas också Träbron och Norra bron, men oavsett namn så står den inför en nödvändig översyn om den ska kunna fortsätta att göra tjänst. Den senaste större renoveringen skedde på 70-talet.

– Det är Transtrands besparingsskog som äger bron och vi har vänt oss till dem för att något nu måste ske med bron, berättar Jessica Hellström som är ordförande i aktiva byalaget i Sörsjön.

– Det första som måste ske är att brons vajrar behöver röntgas och det är inte så många som klarar av det. Först därefter är det meningsfullt att gå vidare och försöka göra något åt själva bron, fortsätter Jessica.

Om inget görs är risken stor att bron kommer att stängas av för biltrafik, idag är det tillåtet för fordon på max 1,5 ton och högst två meter att passera. De höjdspärrar som funnits har plockats bort vid flera tillfällen, men nu gäller det att rädda bron, säger Jessica.

Börje Cedeskog på Transtrands besparingsskog känner till frågan om bron.

– Vi lär äga den och sköter underhållet. Men faktum är att vi inte vet varför bron är vår, vi har försökt hitta uppgifter om det men ingen vet, säger Börje.

Det hindrar dock inte besparingen från att vilja ta sitt ansvar.

– Vi har haft det här uppe på ett styrelsemöte och vi vet att det behöver bytas brädor, samt att den ser ut att ha börjat luta. Samtidigt så bör den rätta ordningen vara att börja med att röntga vajrarna. Det är där som problemet finns. Det är inte helt enkelt att finna någon som kan klara av det, säger Börje.

– Alternativet är att göra en okulär besiktning av de bärande vajrarna.

Helt klart att det börjar bli akut med att få bron kontrollerad och därefter genomföra ett nödvändigt underhåll, annars kan snart den sista bilen ha rullat över den vackra hängbron.

Mer läsning

Annons