Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under ytan sjuder det

/
  • Rättvik. En gädda tar sig en simtur med dykarna i Storaxen.  Foto: Patrik Forsell
  • Ett myller av färger. Mikael Larsson från Västerdalarnas Dyksällskap beskådar livet under ytan på Borneo.  Foto: Patrik Forsell

Annons

Det var för ungefär femton år sedan som Patrik Forsell och några av hans vänner kom på iden att starta en dykklubb i Vansbro. Efter att ha stött och blött idén med varandra gjorde de 1993 slag i saken. De satt ut en annons i tidningen för att undersöka om intresset för en dykklubb fanns. Och det gjorde det. På första mötet kom 16 stycken.

- Så då var det liksom bara att sätta igång. Vi trodde att vi var ensamma, men nej. Sedan dess har det bara rullat på, säger han.

Nu har Västerdalarnas Dyksällskap omkring 50 medlemmar från hela Västerdalarna. Man har som målsättning att dyka varannan helg. På vintern blir det bassäng och på sommaren dyker sällskapet lite här och där, både i Dalarna och på Västkusten.

- Vi har en sjö i Rättvik, Storaxeln, som är väldigt fin att dyka i. Sikten är bra. Man kan se gäddor och abborre och en hel del växtlighet, säger Patrik Forsell.

För att få dyka måste man ha ett dykcertifikat. I början tog Patrik Forsell hit instruktörer för att utbilda nya dykare, men 1998 gick han en instruktörskurs och öppnade på våren en egen skola, W-dykskola. Sedan dess kan den som vill ta dykcertifikat göra detta i Vansbro.

- Man gör teoridelen och bassängträning här i Vansbro. Sedan brukar vi åka till Västkusten och göra upp-dyken. Vi var iväg till Västkusten innan midsommar med ett gäng från Vansbro och Leksand. Vi var sammanlagt 23 stycken.

Västerdalarnas Dyksällskap och W-dykskola har ett nära samarbete. Sedan år 2000 anordnas vartannat år en dykresa till Röda havet. I augusti är det dags igen. Då bor dykarna på en båt och dyker två till fyra gånger om dagen.

- I Röda havet ser man det mesta. Det finns en massa färgglada koraller och fiskar. Och en och annan haj, säger han.

Även om Patrik Forsell tycker mycket om Röda Havet har han ingenting emot svenska vatten.

- Dykning är den ultimata avkopplingen, en enorm frihetskänsla. För mig kvittar det om jag dyker i tropikerna och har 40 meters sikt, eller om jag dyker någonstans där jag har 40 centimeters sikt. Varje miljö har sin egen tjusning, säger han.

Mer läsning

Annons