Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för knivmannen i Vansbro

Annons

Händelsen som legat till grund för åtalet inträffade i utanför en restaurang i Vansbro den 9 december förra året. Den 46-årige mannen hade inne på restaurangen hamnat i bråk med både personal och några av restaurangens besökare, något som lett till att de inblandade blivit ombedda att lämna restaurangen. Bråket fortsatte dock på gatan utanför där 46-åringen, som var beväpnad med en kniv, tryckte upp en 24-årig Vansbrobo mot en vägg och skar honom därefter med ett djupt snitt över halsen. 46-åringen avvek därefter från platsen.

Hovrätten meddelar nu i sin dom att vad som där framkommit i huvudsak överensstämmer med vad som framkom i Mora tingsrätt. Att det för 46-åringen, genom att skära mot 24-åringens hals, måste ha framstått som i hög grad sannolikt att 24-åringen skulle dö av knivskärningen och att han förhållit sig likgiltig inför detta faktum. Svea hovrätt menar ändå att det finns skäl till att ändra rubriceringen från mordförsök till försök till dråp med följande motivering:

"Gärningen är i och för sig allvarlig men skärningen skedde dock hastigt utan att (24-åringen) förstått att han var utsatt för livsfara. (24-åringen) har vid själva skärningen inte heller insett att han fått ett djupt sår utan enbart känt att det sved till på hans hals. Först sedan han sprungit en bit från platsen för gärningen har han känt att det var blött på halsen samt sett blod på tröjan och då förstått att han blivit skuren i halsen. Hovrätten finner mot bakgrund av samtliga omständigheter att gärningen bör rubriceras som försök till dråp".

Domen mot 46-åringen sänks därmed från fem till fyra års fängelse. han ska dessutom betala nära 130 000 kronor i skadestånd till 24-åringen.

Mer läsning

Annons