Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustas eller fyllas igen?

/
  • Utomhusbad. Den långdragna frågan om utomhusbadet i Myrbacka ska nu få ett slut. Frågan kommer att tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen den 15 maj. Kommunens dåliga ekonomi kan komma att göra det svårt att få till en upprustning av badet. Foto: Göran Danielsson/Arkiv

Annons

- Nu är frågan aktualiserad igen på grund av olyckstillbudet, det finns egentligen två alternativ för arbetsutskottet att ta ställning till, det ena är att man går på tjänstemannaförslaget om att fylla igen bassängen, det är billigast för kommunen, det andra alternativet är att man fattar ett beslut om investering för upprustning. Men kostnadsberäkningarna har utförts tidigare, nu har bassängen stått oanvänd en längre tid, av det brukar det följa att investeringarna inte blir lägre utan troligen högre, säger han.

Det förslag som arbetsutskottet kommer fram till skickas sedan till kommunstyrelsen för behandling, slutligen blir det en fråga i fullmäktige som kommer att hanteras i juni månad.

- Vi måste bestämma vägvalet politiskt, vi kan inte ha det vilande längre.

Ett beslut om en definitiv stängning måste bli en fråga för kommunfullmäktige då det är ett nytt beslut som då måste tas, eftersom det tidigare beslutet om att göra en investering egentligen fortfarande gäller - även om pengarna inte finns.

Enligt Torsten Larsson är det oklart om kyrkan fortfarande är intresserade av att ta över driften av badet om kommunen rustar upp det.

- Vi måste då ta en förnyad kontakt med kyrkan eller någon annan intressent. Att kommunen både skulle investera och driva badet torde inte vara aktuellt.

- Det är möjligt att det mest troliga i dagsläget är en stängning av badet, grundat på den ekonomiska situationen.

•Men inför valet gav ni ett löfte om att badet skulle rustas?

- Kristdemokraterna sa detta innan valet, men inte alla partier inom alliansen. Det finns ingen enad linje inom den borgerliga alliansen, i det här läget är det en ny diskussion. Kristdemokraternas inriktning är att få i gång bassängen, men samtidigt måste vi se vad de andra partierna tycker, i ljuset av att den ekonomiska situationen inte förbättrats efter valet utan snarare försämrats, säger han.

- I fjol visade budgeten för år 2006 att den skulle hålla ett resultat på plus minus noll, men det blev istället minus två miljoner kronor. Jag hade trott att vi skulle klara budgeten för år 2007 men vi tvingades lägga en underbalanserad budget på 4 miljoner kronor för i år. Befolkningstalet fortsätter att minska vilket innebär lägre statsbidragsintäkter och lägre skatteintäkter. Dessutom blir troligen löneökningarna inom den kommunala sektorn högre än förväntat, säger Torsten Larsson och förklarar att det senaste beskedet om att Finnova gått i konkurs innebär att det inte heller är sannolikt att kommunen får igen hela sin fodran där på två miljoner kronor.

- Den ekonomiska situationen är allt annat än ljus just nu, avslutar han.

Mer läsning

Annons