Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till second hand

/
  • Rent och snyggt. Ayman och hans personal fixar och donar, för att hålla butiken fin, under de dagarna som butiken har stängt.  Foto: Lovisa Svenn
  • Öppet. I dag har secondhand butiken i Dala-Järna öppet för de som vill fynda.  Foto: Lovisa Svenn

Annons

Det är många som besöker secondhand butiken, Erikshjälpen, i Dala-Järna. Under öppettiderna brukar det vara kö in för att handla och att verksamheten går så bra, är något som glädjer ägaren Ayman.

Han flyttade till Dalarna från Filipsstad, med sin fru och deras två barn, för lite drygt två år sedan.

- Jag trivs bra med att både jobba och bo här. Arbetet känns meningsfullt och människorna i Dala-Järna är trevliga, säger han.

Det är många som lämnar in och skänker saker till secondhand butiken och som tack för hjälpen får man en kaffe kupong som man kan använda under något besök.

Under tio år har de lyckats samlat in drygt 2,5 miljoner kronor till olika projekt, pengar som skickas till bland annat Bolivia, Afrika och Kambodja.

- Vi skickar även kläder, tyger och leksaker till Rumänien och Lettland. Upp mot 500 hundra säckar brukar vi få iväg, säger Ayman.

Det är ett 20-tal som arbetar frivilligt på Erikshjälpen, men det behövs fler.

- Alla som vill får komma och hjälpa till och det är viktigt för att kunna skänka mer pengar, men också för att utöka öppet tiderna, säger han.

Just nu så har de endast öppet under onsdagar och lördagar, men för Ayman och de andra som arbetar är det mycket jobb varje dag.

- Vi sortera kläder, plockar böcker och diskar porslin och glas som kommer in till butiken de övriga dagarna.

- Jag tror det är för att vi har rent och snyggt som vi har så mycket folk här, säger han och ler.

Mer läsning

Annons