Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påtagliga brister vid Söderåsen

/
  • Brandtrappa. Det var via en olåst branddörr och denna trappa som 82-åringen under natten till den 12 oktober förra året tog sig ut från demensavdelningen vid Söderåsen.

Annons

Socialstyrelsen anser att händelsen visar att det funnit påtagliga brister och otillräckliga rutiner i verksamheten.

Det var klockan två på natten till den 12 oktober förra året som det upptäcktes att 82-åringen var försvunnen från en demensavdelning vid Söderåsens ålderdomshem. Polis och räddningstjänst larmades och stora insatser drogs igång för att söka efter mannen. Tolv timmar senare påträffades han drunknad i Västerdalälven. Mannen hade tagit sig ut från den vid tillfället obemannade avdelningen via en olåst branddörr.

En Lex Maria anmälan kring händelsen upprättades av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska och tidigare har länsstyrelsen gett kommunen stark kritik och menat att olyckan föregåtts av allvarliga brister i säkerheten för de boende.

Nu har alltså även socialstyrelsen lämnat sin rapport kring händelsen och instämmer i allt väsentligt i den kritik som tidigare lämnats av länsstyrelsen.

I den rapport som lämnats av den medicinska ansvariga sjuksköterskan framgår att mannen vid flera tillfällen redan tidigare använt sig av den aktuella nödutgången. Det framgår också att mannen även tidigare lyckats att ta sig ut men att han då påträffats av boende i närheten som känt igen honom och tagit honom tillbaka till avdelningen. Vid ett par tillfällen har även andra boende på avdelningen lyckats att öppna branddörren och försökt att ta sig därifrån.

Sedan olyckan inträffade har branddörren försetts med lås som endast kan öppnas i samband med att brandlarmet utlösts och samtliga balkongdörrar har försetts med lås som kräver att de öppnas med nyckel.

Sammanfattningsvis menar socialstyrelsens utredare att det inträffade visar på att det funnits påtagliga brister i verksamheten och otillräckliga rutiner rutiner, vilka haft stor betydelse för uppkomsten av händelsen.

De påpekar ändå att omvårdnadspersonalen vid boendet inte kan lastas för det inträffade.

Läs mer i tidningen!

Mer läsning

Annons