Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Partiet måste tillåta olika uppfattningar"

/
  • Torsten Larsson, kommunalråd i Vansbro, var under kd:s riksting en av många kristdemokrater som stod bakom förslaget att sänka gränsen för fri abort i Sverige från 18 veckor till 12 veckor.  Foto: Lisa Olin

Annons

Med anledning av den uppmärksammade abortdebatten i samband med kd:s riksting, har tidningen vänt sig till kommunalrådet Torsten Larsson (kd), ordförande i kommunstyrelsen i Vansbro, för att ta del av hans syn på frågorna.

Är du nöjd med rikstingets beslut angående abortfrågorna?

- Delvis! Jag är nöjd med rikstingets beslut att prioritera det abortförebyggande arbetet, vilket är angeläget då antalet aborter idag uppgår till 35 000 per år i Sverige och då antalet tonårsaborter har ökat med 50 procent sedan 1995. Däremot hade jag gärna sett att partiet beslutat verka för en sänkning av gränsen för fri abort från 18:e till 12:e graviditetsveckan, bland annat för att lagstiftningen i Sverige då skulle överensstämma bättre med vad som övrigt gäller inom EU, där majoriteten har en 12-veckors gräns.

- Det finns även en medicinsk-etisk aspekt. Rent medicinskt är det en skillnad mellan att göra abort vecka 12 jämfört med veckan 18. Abortgränsen 18 veckor ligger nära gränsen för när foster kan räddas.

Daladistriktet var kritiskt mot förslaget om att utländska kvinnor ska få göra abort här i Sverige. Vilken är din uppfattning?

- Mot bakgrund av förslaget att utländska kvinnor ska få göra abort i Sverige utan särskild prövning, vore en sänkning av abortgränsen till vecka 12 rimlig. Det finns en risk att vi får en ensidig trafik hit med kvinnor som vill göra sena aborter från andra länder.

Hur är din syn på kvinnors rättigheter till att göra abort?

- Att kvinnan ska fatta det avgörande beslutet under graviditetens första fas. I mitt fall menar jag då de första 12 veckorna

Hur är din syn på abortmotståndarna inom partiet?

- Om man avser de inom partiet som helt vill förbjuda abort, så delar jag inte deras uppfattning. Däremot tycker jag att det är viktigt att partiet ska tillåta olika uppfattningar. Det ska vara högt till tak.

Diskuteras abortfrågor inom kd i Vansbro?

- I samband med rikstinget och propositionen angående utländska kvinnors rättigheter att göra abort i Sverige diskuterades frågorna. Innan dess var det länge sedan de togs upp. Lokalavdelningen är annars starkt koncentrerad kring lokala frågor.

Ser du en risk för partisplittring här i Vansbro?

- Nej, jag inte orolig för partisplittring.

Mer läsning

Annons