Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya maskiner -ett lyft för Bobe

Annons

Det är inga små maskiner som baxas på plats i fabrikslokalerna i Grönalid. Bara vikten på den ena av de två nyförvärven uppgår till närmare 15 ton.

-När allt är installerat och klart har vi nu 20 helautomatiska maskiner med robotar som vid behov kan gå dygnet runt, berättar Kjell Winkvist medan han övervakar jobbet med att få de nya formsprutningsrobotarna på plats.

Företaget, som grundades av Bo Bergstedt i Skamhed på 1960-talet, ägs sedan 2001 av Liljas Plast AB som har sitt säte i småländska Hillerstorp. 17 personer finns på Bobes lönelista och den årliga omsättningen uppgår till omkring 24 miljoner kronor, en siffra som ägarna genom nyinvesteringen naturligtvis hoppas ska öka ytterligare.

-Konkurrensen från Kina och andra östländer är naturligtvis stor men råvaran är inte billigare där, så genom att automatisera och investera i robotar så kan vi vara konkurrenskraftiga, säger Kjell Winkvist.

99 procent av kunderna finns inom landet och en stor spridning av kundkretsen gör att Bobe inte är särskilt känsligt för konjunktursvängningar. Företaget tillverkar allt från de plastgafflar du får med din mosbricka till detaljer till avancerad elektronisk utrustning där även vissa monteringsjobb utförs vid Bobe.

-Utvecklingen av materialet gör att vi i dag kan tillverka plastdetaljer som både klarar extrema temperaturer och som inte påverkas av någon form av kemikalier. Det gör att mycket av sådant som tidigare tillverkades i exempelvis aluminium i dag med fördel kan tillverkas i plast, säger Gösta Tjernberg, kvalitetsansvarig vid Bobe.

Även kundernas krav på utformning och design ökar. Detaljer som handtag till verktyg och liknande ska i dag ofta vara flerfärgade och ha inlägg av gummi för att både vara estetiskt tilltalande och ge ett bra grepp.

-Sådant var tidigare lite knepigt att lösa men med de maskiner vi har i dag så klarar vi alla sådana önskemål, säger Gösta Tjernberg.

Den begränsning som finns är istället storleken på vad som ska produceras.

-I grova drag så gör vi inga detaljer som väger över ett kilo eller som är större än vad som ryms på ett A4-ark, säger Kjell Winkvist som inte heller ser någon risk för personalnedskärningar efter de nya robotinvesteringarna.

-Tvärt om. Även robotar ska skötas. Skillnaden är bara att produktionen ökar i snabbare takt än personalökningarna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons