Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiska Mästerskapen i jaktskytte närmar sig

/
  • Fullt upp. Per-Erik Andersson har fortfarande en hel del jobb framför sig innan allt är klart för de Nordiska Mästerskapen i jaktskytte.  Foto: Lisa Olin
  • Pang! I fredags hölls för 28:e gången tävlingen

Annons

- Jag skulle vilja påstå att vi har Sveriges mest avancerade skyttebana nu, säger Per-Erik Andersson, tävlingsledare och sekreterare i Vansbro Jakt och Skytteklubb.

Banan har fått sig en ordentlig renovering inför tävlingarna. Ännu finns en del kvar att göra, främst vad gäller den estetiska delen, och Per-Erik Andersson berättar att han fortfarande behöver frivilliga som kan hjälpa till med de sista förberedelserna.

- Vi behöver all hjälp vi kan få. Vi kommer att samla ihop folk denna helg och nästa, och är man intresserad av att hjälpa till är man mer än välkommen, säger han.

Det har kostat en del att få anläggningen i toppskikt och Per-Erik Andersson räknar med att man sammanlagt lagt ner ungefär 650 000 kronor inför de Nordiska Mästerskapen i jaktskytte. Pengarna har kommit från fonder, företagssponsorer från Nordens olika länder och även från Vansbro kommun. En stor del av satsningarna har lagts på teknik för att tävlingarna ska bli så tillgängliga för publiken som möjligt.

- Det kommer att bli en publikvänlig tillställning. Vi kommer att slå upp ett stort tält där vi sänder direkt från de måltavlor som man annars inte så lätt kan ta del av. På det sättet kan alla hela tiden följa med i vad som händer.

Tävlingarna kommer att pågå i fyra dagar och innehåller fyra olika grenar. De två kulgrenarna är löpande älg och råbock 100 m, och de två hagelgrenarna är sporting (lerduvestig) och nordisk trap. De fyra klasser som kommer att finnas representerade är öppen klass, veteranklass, juniorklass och damklass. Alla tävlingsdeltagare kommer att göra samtliga grenar, och man tävlar både individuellt och i landslag. De åtta bästa reslutaten från respektive land avgör ladslagstävlingen. Det kommer sammanlagt att vara mellan 130-140 nordiska tävlanden som deltar.

De som är nyfikna på skytte men inte har provat förr, eller de som vill prova på andra skyttegrenar än vad man hittills gjort, kan göra detta i samband med tävlingarna. Dessutom kommer det givetvis att finnas servering med mat och dryck på anläggningen.

Per-Erik Andersson berättar att han tycker att det är en stor ära att Vansbro får hålla i de Nordiska Mästerskapen i jaktskytte.

- Vansbro Jakt och Sportskytteklubb sökte arrangemanget för två år sedan och förra våren fick vi det positiva beskedet att vi fick hålla i tävlingarna. Det är en stor utmaning, men det är jättekul, säger han.

Mer läsning

Annons