Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldagen firades i Nås

/
  • Vacker vy. I Nås hade även en rad kringaktoiviteter anordnats. Bland annat hölls visningar av Nås kyrka där Per-Erik Jonth guidade de besökare som ville se Nåsbygden från kyrktornet.
  • Sjöng. Nås manskör stod för sjungandet.
  • Talade. Kommunalrådet Torsten Larsson var högtidstalare under firandet.
  • Parad. Fanbärare och spelmän tågade till Ingmarsgården där omkring 200 personer samlats till firandet.

Annons

Med vajande fanor av både den svenska modellen och de som representerar de fem hembygdsföreningarna, röda korset och lottakåren tågade den praktfulla paraden med spelmän, hemvärnsmän och sockenklädda in på Ingmarsspelsscenen där Nås hembygdsförenings ordförande, Nils-Erik Jons, hälsade alla firare välkomna. Han överlämnade därefter ordet till dagens talare, kommunalrådet Torsten Larsson, som gav en sammanfattande historik över tillkomsten av både den svenska flaggan och nationalsången.

Bland annat kunde han berätta att en undersökning i mitten av 1800-talet visade att endast 4,5 procent av de svenska rekryterna kunde säga hur den svenska fanan såg ut. Sensmoralen av detta faktum menade Torsten var att skolan trots allt måste ha gått framåt. Som avslutning hade han därefter tänkt få överlämna en gåva från kommunen till de sju personer i bygden som under året blivit svenska medborgare och som fått en speciell inbjudan till firandet i Nås. De bokverk om kommunens socknar som han släpat med sig blev dock kvar i väskan då ingen av de sju fanns på plats.

-jag kan väl bara konstatera att uppvaktningen inte blev någon direkt succé, var kommunalrådets sammafattning sedan han klivit ned från talarstolen.

Nåväl, kanske fanns det annat som var mer lockande i det härliga sommarvädret. Den officiella delen av firandet avslutades istället med att Nås manskör framförde ett par stycken innan hela församlingen förenades i nationalsången.

Mer läsning

Annons