Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nås camping såld för tio kronor

/
  • Såld för en tia. Vansbro kommun har beslutat att sälja Nås camping för tio kronor till Nås sockenförening.

Annons

Fram till 2003 utarrenderade kommunen campingen till Granbäcks Fors och Äventyr och då det stod klart att deras arrendeavtal inte skulle förlängas gjordes ett första försök att avyttra campingen. Något acceptabelt bud kom dock aldrig till kommunen som istället tecknade ett avtal med Nås sockenförening som tog över driften. Sedan dess har ett årligt avtal tecknats mellan föreningen och kommunen som reglerat ansvars- och driftsfrågor. Kommunen har stått för driftskostnaderna, som för 2006 uppgick till 37 814 kronor, medan sockenföreningen skött allt det praktiska kring campingen. Föreningen har även uppfört en campingstuga och en minigolfbana i området och arbetar mycket aktivt för att utveckla besöksnäringen i Nås, bland annat genom paket med boende i kombination med olika äventyrsaktiviteter som exempelvis forsränning.

Kommunen anser att sockenföreningen under de här åren skött campingen på ett berömvärt sätt och att den oro som tidigare funnits kring en försäljning i dag kommit i ett annat läge. I stället menar kommunen i dag att en försäljning till sockenföreningen är ett sätt att säkerställa framtiden för campingen och föreningen erbjuds därför att köpa campingen för den symboliska summan av tio kronor.

Sockenföreningens målsättning är att driva campingen vidare men säger sig samtidigt vara intresserade av att sälja anläggningen vidare om någon seriös spekulant dyker upp. En försäljning skulle ändå föregås av en tids arrende för att säkerställa att campingen sköts på det sätt som sockenföreningen önskar.

Ett köp för tio kronor och därefter en snabb försäljning skulle ändå kunna innebära ett snabbt klipp för sockenföreningen och därför har parterna kommit överens om en klausul i köpekontraktet som innebär att vid en försäljning under 2007 ska 75 procent av summan tillfalla kommunen, för 2008, 50 procent och vid en försäljning under 2009 ska 25 procent tillfalla kommunen. Enligt avtalet ska även samråd ske med kommunen innan en eventuell försäljning.

Mer läsning

Annons