Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig väg rustas inte - nu har de boende fått nog

/

Annons

Redan förra året trodde de boende i området att arbetet med att förbättra vägen skulle inledas, men arbetet kom inte i gång på grund av brist på pengar.

- Nu har vi fått beskedet att arbetsplanen för vägen fastställdes den 19 april i år. Arbetena med vägen är planerade att börja nästa år, säger Mary Bäck som bor i området.

Enligt de boende i Opsaheden har vägen djupa spår på en sträcka av åtta kilometer och även resten av vägen är i dåligt skick. Trots att Bengt Eriksson mäter upp att spåren i asfalten är femton centimeter djupa så finns inte ens varningsskyltar uppsatta efter vägen.

- Nu ska vi kontakta Vägverket och bjuda hit dem att åka efter vägen, jag tror inte de tackar ja men det visar i sådant fall vilken nonchalans de har, säger Mary Bäck.

Per Lindroth arbetar som vägingenjör på Vägverket region mitt i Falun, han bekräftar att det inte är aktuellt med någon upprustning av vägen i år.

- Nej det finns inte pengar. Det besked jag kan ge enligt bärighetsplanen är att det ligger pengar för detta budgeterade för nästa år. Som en nödåtgärd fräste vi beläggningen på delar av sträckan i höstas, detta för att jämna ut vägen.

Är inte vägens dåliga skick en olycksrisk?

- Det är alltid trafikanterna som måste anpassa hastigheten efter vägens skick. Om den ska klassas som en olycksrisk så måste det vara farligt att förflytta sig efter vägen.

Vad säger du till de boende som är upprörda över beskedet att arbetet inte startar i år?

- Jag förstår dem fullt ut, de har fått samma besked år efter år. Vi har hoppats ha pengar att göra något men det har skjutits på år efter år. Det är de små vägarna som riskerar att få stå tillbaka när det är ont om pengar. Vi har också haft merkostnader på grund av stormar och ras, det påverkar fler ställen i landet än där det händer. Vi måste prioritera vägar där det går mycket trafik.

Enligt Lindroth finns det inget beslut om hur omfattande upprustningen av vägen blir när arbetet startar. Som mest finns det budgeterat 41 miljoner kronor för upprustningen och det innebär i sådant fall att det blir ny beläggning hela vägen till länsgränsen.

- Men vi försöker lägga pengarna där det behövs och vi försöker undvika att helrenovera vägar från början till slut.

När kommer vägen att rustas?

- Förutsatt att vi får pengar som vi förväntar oss och det inte händer något oförutsägbart, som typ stormen Gudrun, så ska vi komma igång nästa år. Arbetet beräknas ta två år att genomföra.

Mer läsning

Annons