Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libra nära konkurs

/

Annons

Företaget har under en längre tid brottats med likviditetsproblem och nyligen beviljade tingsrätten en rekonstruktion av företaget. I slutet av förra veckan hölls ett borgenärssammanträde vid Mora tingsrätt där också en komitté bildades. Gunnar Magnusson, som utsågs till kommunens representamt i komittén, menade då att ett visst hopp fanns om att hitta en köpare men säger nu att fler fordringsägare dykt upp under den senaste tiden och som försämrat möjligheten att rädda företaget.

-Det har varit svårt att få klarhet i hur stora fordringar som finns och jag tror inte att ens rekonstruktören vet det i dag, säger Gunnar Magnusson.

Fram tills igår har komittén och rekonstruktören, Michael Lewin från Hamilton advokatbyrå i Stockholm, försökt att få fram nytt kapital genom en köpare utan att lyckas. Det blir nu Mora tingsrätt som får besluta om företaget ska begäras i konkurs eller om rekonstruktionen ska fortsätta.

Redan för ett par år sedan drogs verksamheten med lönsamhetsproblem men kunde den gången räddas. Istället tändes ett nytt hopp då Libra AB i december 2005 beslutade att lägga ned tillverkningen av köksluckor vid dotterbolaget Forema Slutarp AB i Falköping och att flytta produktionen till Vansbro. Företaget räknade då med att 25 nya jobb skulle skapas i Vansbro under det närmaste halvåret och att den årliga omsättningen skulle öka från 12 till 52 miljoner kronor.

Planer hade då länge funnits på att flytta kökstillverkningen vid Forema Slutarp till Vansbrofabriken. Innan flytten hann bli verklighet försattes dock Forema Slutarp i konkurs sedan likviditeten snabbt blivit sämre efter att företaget förlorat en stor tysk kund. Konkursförvaltaren säkrade då vissa fordringar i maskinparken. Planerna på att kunna återuppta tillverkningen i Vansbro levde ändå vidare och Vansbro kommun gick därför in och köpte Libras industrifastighet i Vansbro för två miljoner kronor. Köpet gav ägaren, Mikael Skogsén, det kapital som krävdes för att rädda kvar maskinparken inför flytten till Vansbro. Företaget ombildades samtidigt till Finnova of Sweden AB.

Tillverkningen av köksluckor blev ändå inte den framgång som man hoppats på. Så sent som i december förra året gjordes ett aktieägartillskott med 600 000 kronor. Detta räckte dock inte utan likviditeten har varit fortsatt ansträngd. Företaget uppskattar att tillgångarna i bolaget i dag uppgår till 5,9 miljoner medan skulderna uppgår till 8,9 miljoner kronor.

- Anledningen till de uppkomna problemen är att vi dragit på oss för stora kostnader då vi väntat oss mycket stora ordrar, vilket var en missbedömning från vår sida. Det handlar både om stora investeringskostnader och lönekostnader, menade Mikael Skogsén i en intervju för en kort tid sedan.

Efter att kommunen köpt fastigheten för två miljoner tecknades ett avtal där företaget under 4,5 år skulle återbetala summan till en ränta på fem procent. Enligt avtalet är Finnova dock fortfrande ägare till lokalerna vilket nu innebär att det är högst osäkert om kommunen nu kommer att få tillbaka de utlånade två miljonerna.

Mer läsning

Annons