Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt riksdagslöner styra politikers arvoden"

Annons

Uppdraget har hon fått av kommunalrådet, vilken som "tack" får stå ut med en mindre lönesänkning om politikerna köper Lena Tiljas förslag.

I dag uppbär kommunal-rådet 42000 kronor i månaden i ersättning för sitt uppdrag. Med Tiljas beräkningsmetod får han 85 procent av en riksdagsmannalön, eller 41820 kronor.

Sedan 2003 baseras de förtroendevaldas ersättning i Vansbro på stabschefernas snittlön. Den beräknings-basen har varit lite knölig och översynen av reglementet syftar till att skapa förutsättningar för en mer stadigvarande beräkningsmetod.

Lena Tilja konstaterar att genom att i stället binda ersättningarna mot riksdagslönen, så påverkas inte arvodet av eventuella omorganisationer på tjänstemannasidan i Vansbro.

Årsarvode utgår till ord- förandena i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och de olika nämnderna, ordföranden i Stiftelsen Vansbrohem, revisorer och överförmyndare.

Timarvodet föreslås bli 158 kronor vid samman- träden och andra kommunala uppdrag. Ersättningen betalas ut per påbörjad halvtimme. Närvarande, men inte kallade, ersättare får halva summan.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons