Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunde Svan i dödsolycka

Annons

Olyckan inträffade vid 12-tiden i de hårt olycksdrabbade kurvorna längs riksväg 71 mellan Duvnäs och Skamhed, en dryg halvmil väster om Vansbro. Från Vansbrohållet kom Gunde Svan ensam i sin fyrhjulsdriva Pickup på väg mot Järnahållet för att hämta sin son som insjuknat i feber i skolan. Plötsligt fick han möte med en personbil som kom sladdande över hela vägbanan i utgången av en kurva. Kollisionen var oundviklig.

-Jag hade två bilar framför mig och såg inget förrän bilen kom emot mig tvären. Jag hann inte ens vrida på ratten förrän det small, säger Gunde.

Den sladdande bilen, där en man och en kvinna hemmahörande i Järna färdades, slungades illa tilltygad av vägen.

-Jag hoppade ut och ringde 112 samtidigt som jag sprang till den andra bilen, berättar Gunde som bara kunde konstatera att bilen var så illa tilltygad att ingen av dörrarna gick att öppna.

-Bilen var också så fylld av rök från krockkuddarnas krutladdningar att jag först inte såg mer än en person i bilen, säger han.

Räddningskårerna från både Järna och Vansbro kom strax till olycksplatsen där de med hjälp av hydrauliska saxar klippte bort bilens tak och dörrar innan de skadade kunde tas om hand av den ambulanspersonal som anlänt från både Vansbro, Malung och Leksand. Insatsen riktades i första hand mot mannen som var svårast skadad. Han fördes till Mora lasarett där hans liv dock inte gick att rädda. Även kvinnan fördes senare till Mora lasarett där hon enligt uppgift vårdas för lättare fysiska skador .

Gunde Svan klarade sig undan kollisionen helt utan skador och kunde istället hjälpa räddningstjänstens personal under inledningen av räddningsarbetet.

-Det känns oerhört tråkigt att det skulle få ett så tragiskt slut. Först tycktes det som om det inte var så allvarligt. Jag kunde prata med kvinnan och även mannen tycktes vara vid medvetande, säger Gunde.

-Allt det här är en upplevelse som jag helst velat slippa. Det som också grämer mig är att jag just den här gången valde en annan väg än jag brukar när jag åker till skolan, säger Gunde Svan.

GÖRAN DANIELSSON

Mer läsning

Annons