Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotländskt företag tar över Västerdala Bioenergi

/
  • Får ny ägare. Sedan den första april är Rindi Energi AB ny ägare till bioenergikombinatet Västerdala Bioenergi.

Annons

–Vi är verkligen glada över den här affären. Västerdala Bioenergi passar mycket väl in i vår koncern och blir vår första anläggning med kombinatet fjärrvärme och pelletstillverkning. Det ger oss ett nytt ben att stå på och ett kunnande som vi hoppas att även kan överföras till andra anläggningar inom vår koncern.

Vansbroanläggningen fungerar otroligt bra och vad jag har förstått så är det den första anläggning som lyckats med den här kombinationen av pelletstillverkning, fjärrvärme och även elproduktion, säger Kenneth Ljungkvist som är Rindis koncernchef.

Anläggningen invigdes så sent som i augusti förra året efter att ha byggts upp under ett par års tid. Satsningen har finansierats av med ett lån från Nordisk Renting AB med Vansbro kommun som borgenär, en finansieringsform som enligt Kenneth Ljungkvist kvarstår även efter ägarbytet.

–Västerdala Bioenergi lever kvar som juridisk person. Vi tar bara över aktierna och alla de ingångna avtal som finns löper vidare som tidigare, säger Kenneth Ljungkvist.

Rindi Energi AB kommer nu så snart som möjligt att investera i ytterligare en pelletspress vilket ska ge en ökad produktion från dagens 45 000 ton per år till cirka 70 000 ton per år. En investering i storleksordningen 15 - 18 miljoner och som även tryggar sysselsättningen för de 16 anställda.

–Vi kommer även att utnyttja fjärrvärmeanläggningen i Grönalid i en större utsträckning än i dag och kan då erbjuda fler fastighetsägare i Vansbro möjligheten att ansluta sig till fjärrvärmenätet, säger Kenneth Ljungkvist.

Om satsningen på ytterligare en pelletspress ger några nya jobb törs Kenneth Ljungkvist ändå inte lova redan i dag.

–Jag kan i vart fall lova att det inte blir färre arbetstillfällen, säger han.

Västerdala Bioenergis vd, Ingvar Fernström, är mycket nöjd över att det blir just Rindi Energi AB som tar över företaget och ser försäljningen som ett led i bolagets fortsatta utveckling.

–Det har varit fantastiskt intressant att bygga upp detta unika bioenergikombinat i Vansbro och det känns verkligen tryggt och roligt att Rindi varit, och är, så tydliga, redan från början av förhandlingarna, när det gäller att fullfölja våra ideér om en utbyggnad av anläggningen, säger Ingvar Fernström.

Mer läsning

Annons