Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesare i kyrkbänken

/
  • Bekymrad. Att folk inte kommer på gudstjänster hänger ihop med en större samhällsbild, där människor allt mer isolerar sig istället för att mötas.  Foto: Lisa Olin
  •  Foto: Lisa Olin

Annons

Det minskade antalet kyrkobesök är knappast unikt utan återkommer i hela Dalarna och i stora delar av Sverige.

- Det är någonting som händer i samhället nu, människor träffas alltmer sällan för att umgås. Kyrkan är en av många demokratiska folkrörelser som tappar medlemmar och andra engagerade, säger Tomas Brynils, vikarierande kyrkoherde.

Tomas Brynils drar paralleller med idrottsrörelser, politiska partier och andra föreningar. Han framhåller vikten av att föra en dialog i samhället.

- Det är olyckligt att människor idag inte har drivkraften eller viljan att möta sina medmänniskor för att diskutera och utbyta åsikter. Kyrkoverksamheten är ett sätt att fostra människor i den demokratiska processen genom till exempel styrelsemöten och verksamma ungdomsförbund. Vidare har gudstjänsten i sig alltid varit dubbel; ett möte med gud och ett möte med människor.

Varför vill inte fler engagera sig i och besöka kyrkan?

- Jag vet inte. Jag tror inte att folk blivit mindre kristna. Jag tror snarare att det handlar just om att människor isolerar sig allt mer. Man stannar hellre hemma framför TV eller datorn än att gå ut och träffas. Många väljer att se gudstjänsten på TV istället för att gå till kyrkan, det är synd för gemenskapen faller bort.

Det svåraste är att locka ungdomar till kyrkan. Tomas Brynils talar om ett generationsgap som kan vara mycket problematiskt.

- För att locka de yngre skulle vi behöva göra något riktigt radikalt, men stora förändringar kan skrämma bort andra grupper. Det är en svår balansgång. Men vi försöker hela tiden att förnya oss med olika musikstilar, nya psalmer och böner.

Han påpekar även att utflyttning av unga från kommunen bidrar till att denna grupp blir allt mindre representerad i kyrkan.

Äppelbo kyrka är den enda kyrkan som i år uppvisar fler besökare än förra året.

- Det kan tänkas bero på att fäbodgudtjänsterna som hålls där är mycket populära. Ibland är det mer folk på de gudstjänsterna än vad som skulle rymmas i en kyrkobyggnad.

Det finns en hel del frikyrkor i Dala Järna. Har detta någon påverkan på er verksamhet?

- Jag tror inte att vi på något sätt konkurrerar om människor. Det är nog inte så många som går över från kyrkan till frikyrkoverksamheten.

Fakta: Statistik för gudstjänstbesök

  • 2005:
  • Järna kyrka 11871, Vansbro kyrka 4152, Nås kyrka 4508, Äppelbo kyrka 3617
  • 2006:
  • Järna kyrka 10889, Vansbro kyrka 3290, Nås Kyrka 4223, Äppelbo kyrka 4391

Mer läsning

Annons