Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt bottenbetyg för kommunens företagsklimat

/
  • Dystert besked. Inför Vansbros fullmäktigeledamöter kunde Svenskt Näringslivs regionchef Carl Ström bara konstatera att Vansbro fortfarande har länets sämsta företagsklimat.Dystert besked. Inför Vansbros fullmäktigeledamöter kunde Svenskt Näringslivs regionchef Carl Ström bara konstatera att Vansbro fortfarande har länets sämsta företagsklimat.Foto: Göran Danielson

Annons

Under måndagskvällens fullmäktigesammanträde fanns Svenskt Näringslivs regionchef, Carl Ström, på plats för att redovisa den sammanställning som gjorts för 2006. Och det var inga smickrande siffror han kunde redovisa. Vid den förra redovisningen gällande 2005 hade Vansbro ramlat ned till jumboplatsen, en plats som Vansbro behåller.

Enkäten som ligger till grund för rankingen skickas ut till alla företagare och förtroendevalda politiker och en rad frågor har fått besvaras genom att betygsättas på en skala från 1-6. i Vansbro kommun har 120 företag svarat, vilket innebär drygt 60 procent av de tillfrågade. Bland politikerna är motsvarande siffra drygt 70 procent.

-Vansbro har haft en tuff match med en låg placering i riket och även längst ned i länet. Det viktigaste är ändå inte att jämföra med andra utan att jämföra med sig själv, menade Carl Ström.

-Skillnaderna är inte heller så stora som man kan tro. I Leksand, som toppar listan i länet, ligger de flesta svaren på betyg mellan tre och fyra medan de i Vansbro hamnar mellan två och tre, mer är det egentligen inte som skiljer toppen från botten, menade Carl Ström.

Bäst betyg får Vansbro av företagen för sin satsning på bredbandsnätet medan vägnätet och kommunikationerna får lägst betyg.

Trots det låga betyget säger ändå 42 procent av de tillfrågade företagen samtidigt att de på tre till fem års sikt kommer att ha fler anställda.

-Siffrorna är inte direkt glädjande och visar tydligt på nödvändigheten av de satsningar på näringslivet som vi påbörjat, bland annat genom företagsbesök, menade kommunalrådet Torsten Larsson efter Carl Ströms föredragning.

Mer läsning

Annons