Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förföljd av "lyckoföretag"

/

Annons

Tidningen har tidigare berättat om att äldre människor, i bland annat Gagnef, kontaktats av "lyckoföretag".

Det är, enligt Konsumentverket, företag som mot ett "självkostnadspris" låter personer ta del av "hemliga vetenskapliga rön", "urgamla grundlagar" och annat som enligt de direktadresserade breven ska ge personerna ofantlig rikedom, kärlek, hälsa, framgång och i vissa fall även uppfylla deras högsta önskningar.

Konsumentverket lyckas inte nå kontakt med de ansvariga och företagen byter ideligen skepnad och breven undertecknas ständigt med nya namn, som Maria Duval och professor Berthold von Graatz, som påstår sig arbeta vid något som heter Institut och Forskningsanstalt.

Landets konsumentrådgivare avråder bestämt alla från att ha något med "företagen" att göra och Margaretha Malm, konsumentrådgivare i Gagnef och Leksand, rubricerade nyligen hela den här verksamheten som oblyga försök till lurendrejeri och rådde alla som får liknande brev att omedelbart kasta dem i papperskorgen.

Den Vansbrokvinna som under tio års tid fått brev från "lyckoföretag" håller med:

- I det långa loppet blir det jag utsatts för väldigt påfrestande. Det känns som regelrätt förföljelse och olustigt när personer jag inte vet något om skriver att de ska packa sina väskor och hälsa på mig och när vi i bland annat familjens bil hittar lappar med kryptiska budskap. På något sätt har tydligen de här så kallade företagen någon lokal förankring.

Sitt första brev fick kvinnan sedan en anhörig för hennes räkning skickat efter ett horoskop, som marknadsfördes i ett reklamhäfte.

- Sedan dess har jag fått brev på brev och avsändarnamnet har då och då förändrats. I ett brev stod det att avsändaren åkt förbi min hemort och hört rop på hjälp, varefter han kontaktat personer i min hembygd och fått uppgifter om mig och om varför jag behövde hjälp. Enligt ett annat brev, med avsändaren Berthold von Graatz, skulle jag få en möjlighet att vinna massor av pengar. Om jag inte tog kontakt med honom skulle den möjligheten gå vidare till en annan utvald i min hembygd, berättar kvinnan.

Hon säger att allt som hänt gjort henne misstänksam och att hon känner olust inför att vara ensam. Därför vill hon å det bestämdaste avråda alla från att besvara liknande brev och att i tveksamma fall kontakta närmaste konsumentrådgivare för att få information.

- De här företagen ger inte upp så lätt och då kan man som vanlig människa behöva stöd, anser hon.

Mer läsning

Annons