Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera häggträd i Dala-Järna angripna av häggspinnmal

/

Annons

Flera häggträd är inlindade i en vit väv och stammen är täckt av ett plastliknande täcke. Larverna kryper över hela träden och längs meterlånga trådar som hänger ner från kvistarna. I Dala-Järna är flera häggträd drabbade.

- Det här började i förra veckan (läs vecka 22), under onsdagen eller torsdagen. I går morse var häggen helt täckt med väv, berättar Anders Nyberg som har ett angripet träd på gården.

Han bor efter Flygfältsvägen i Dala-Järna och på andra sidan vägen står det ytterligare häggträd som är angripna.

- Det är första gången jag ser det i den här omfattningen här. Men i början på 50-talet såg jag detta i Västerås, berättar han.

Larverna har även gått upp på väggarna på den byggnad som han har intill det angripna trädet. Varken Anders eller frun Ingrid har sett något liknande i Dala-Järna tidigare.

Tidningen ringde upp Bengt Ehnström i Nås. Innan han pensionerades arbetade han som forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

- Det här fenomenet kan man se i de häggrika delarna av Sverige. Bland annat i södra Dalarna och upp till de nedersta delarna av norrlandsälvarna, berättar Bengt Ehnström och förklarar att det rör sig om en häggspinnmal.

Äggen läggs av häggspinnmalen under hösten och övervintrar sedan tills häggen blommar - då vaknar de till liv och äter träden kala. Den blir så småningom en liten kritvit fjäril ,som är full med svarta prickar på vingarna.

- Den blir cirka 20-22 millimeter mellan vingspetsarna. Den har lagt ägg i fjol, i slutet av juli och början av augusti, på häggens grenar och nu har larverna kläckts. Det slår om plötsligt och sedan äter de rent nästan allt som finns. Den spinner in trädet och ibland även omgivningen, säger Ehnström och fortsätter:

- Den spinner hela tiden för att skydda sig mot fiender, då fåglar ogärna ger sig in i detta. Det här brukar återkomma med toppar på mellan 10-12 år. Men det som är i Dala-Järna nu slår alla rekord jag sett, jag har aldrig sett något liknande häruppe.

Enligt Bengt Ehnström så kan det vara flera gynsamma faktorer som sammantaget lett till årets invasion av häggspinnmalen i år.

- Det kan ha varit en väldigt lämplig temperatur under fjärilarnas svärmning i fjol, en bra övervintring och sedan mycket värme.

Häggspinmalen är inte farlig för människor och inte ens för häggarna.

- Lövträd kan ju återersätta förlorad bladmassa och häggarna kommer att grönska om under sommaren, möjligen kan det påverka blomningen nästa år.

Häggspinmalen förpuppar sig sedan gemensamt i en så kallad massförpuppning, då upphör också deras gnagande på häggarna

Mer läsning

Annons