Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festligt 100-års jubileum i Dala-Järna

/
  • Jubileumsfirande. Barbro Norberg från Borlänge (tv), Violet J.Kallio , Pa Åke Andersson och Inger Elvnäs Strid deltog i helgens jubileumsfirande vid Järnvägsparken.

Annons

I parken bjöds besökarna på hornmusik, invigningstal av Erik Wanfors, överlämnande av trafikbudkavle, underhållning av Johan och Johnny och dessutom bjöds det på ljuva toner av spelmanslaget.

Föreningen Ja Järna bjöd på kaffe och hotellet erbjöd en lättar lunch. Inger Elvnäs Strid är ordförande i föreningen och hon var en av de personer som var tidenligt klädda - dagen till ära.

- Under hela året kommer vi att uppmärksamma 100-års jubileumet. Vi har till exempel tagit fram en flagga med sockenvapnet på och ska namnsätta olika torg efter de män som stred för att järnvägen skulle gå igenom orten och inte utanför, berättar Inger Elvnäs Strid.

Dessutom kommer det under jubileumsåret att bland annat anordnas en fotoutställning, en filmvisning av "Rasmus på Luffen" som delvis spelades in på Dala-Järna station, ett körutbyte med besök från kör från sörmlandska Järna och kontakt mellan skolorna i Dala-Järna och Järna.

I september kommer det att anordnas en "jolpäronsfest" - på rikssvenska betyder det helt enkelt en potatisfest.

- Den årliga revyn kommer också att anspela på jubileumet.

Till hösten ska det anordna "skröpkvällar", där deltagarna klär ut sig och spökar för varandra.

De tre männen som stred för järnvägen för 100 år sedan var P Skoglund, Pa Andersson och Wåhlstedt. För att officiellt hedra dem planeras en namngivning av tre torg i Dala-Järna, torgen ska döpas efter dem.

- De var med i den kommitté som arbetade för att järnvägen skulle gå förbi här. De lyckades till sist. Därför går banan här, annars hade den gått förbi Uppsälje, berättar Erik Wanfors under sitt yrkesverksamma liv som journalist skaffade sig omfattande historiekunskaper om bygden.

Mer läsning

Annons