Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ELM växer så det knakar

/
  • Vid svarven. Magnus Jansson från Nås är en av de anställda som arbetar vid de datastyrda automatsvarvarna.
  • Svetsare. Mycket av svarvningen är i dag automatiserad. Svetsningen sköts dock manuellt, som här där Mikael Uhr svetsar samman delarna till en hydraulcylinder.
  • Huvudprodukten. Årligen tillverkas 30 000 hydraulcylindrar vid Järnafabriken, en produkt som står för 22 miljoner av den årliga omsättningen.
  • Ny produkt. Den senaste i raden av produkter från Edvin Larssons Mekaniska är den timmerkran för fyrhjulingar som rönt ett stort intresse bland skogsägare i mindre skala.
  • Framgångsrika företagre. Jan Bertils, här flankerad av sönerna Tom och Fredrik, är företagets ägare i tredje- och fjärde generationen.

Annons

1948 grundade Jans farfar, Edvin Larsson, företaget som sex år senare flyttade in i de lokaler som tidigare inrymt Bäck Daniels slakteri i Utby. Edvin reparerade till en början redskap åt bygdens bönder men hans erkända yrkesskicklighet ledde senare till att han även fick mindre tillverkningsuppdrag åt armén. I början av 1960-talet kom han ändå att i liten skala börja med den tillverkning som i dag är företagets huvudprodukt, hydraulcylindrar, och som i dag gjort Edvin Larssons Mekaniska till en storindustri.

-I dag tillverkar vi 30 000 hydraulcylindrar årligen och omsättningen har under de senaste fyra åren ökat från 13 till 30 miljoner kronor, berättar Jan.

Sedan 1991 tillverkar företaget även gripklor till timmerkranar och nu senast har företaget även tagit fram en komplett timmerkran i en mindre modell som är avsedd att monteras på timmervagnar till fyrhjulingar.

-Efterfrågan bara ökar och i dag tvingas vi bromsa och tacka nej till nya ordrar, säger Jan som själv började i företaget som 13-åring och som i juni arbetat 45 år i familjeföretaget.

För att kunna möta den ökade efterfrågan bygger företaget nu ut sina lokaler för sjunde gången på fyra år.

-Den nya delen blir 600 kvadratmeter och ska inrymma en ny målerilinje och även en del verkstadsyta. Den flaskhals vi har i dag är maskinparken men nu får vi utrymme för att också investera i fler maskiner, säger Fredrik som började i företaget 1997 medan Tom klev in som tredje delägare 2003.

Fem miljoner beräknas den nya delen att kosta och som ska stå färdig i september.

-Vi har nyligen anställt två personer men behöver tre till så snart som möjligt. , säger Jan som också är noga med att poängtera att företagets stora framgångar under de senaste året till stor del är personalens förtjänst.

-De är otroligt lojala och duktiga och ställer alltid upp, menar han.

70 procent av produktionen går till två stora kunder som finns inom landet medan de övriga 30 procenten är fördelade på en rad mindre kunder. Någon större konkurrens från tillverkare i låglönländer har de inte heller haft känning av.

-För några år sedan märkte vi en viss konkurrens från utlandet men där fanns det tydligen kvalitetsbrister som ledde till att vi inte märker av dem i dag, säger Jan som menar att framtiden verkligen ser ljus ut.

-Vi har mer mark kring fabriken som vi kan fortsätta att bygga ut.

Mer läsning

Annons