Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd mot sitt nekande

Annons

Det hela inträffade den 3 december 2005 i samband med en julfest i en bystuga i Järna. Enligt samstämmiga uppgifter var mannen kraftigt berusad då han i sin bil lämnade festen där han även uppträtt högljutt och allmänt störande. Ett av vittnena kunde inför rätten redovisa hur hon redan då mannen anlände till festen ansett det mycket tråkigt att mannen varit kraftigt berusad eftersom det handlade om en familjetillställning. Mannen själv hävdade inför rätten att han under kvällen endast druckit en folköl och att han därför var nykter då han lämnade festen i sin bil. Rätten fann dock vittnesmålen som mer trovärdiga och dömde mannen för rattfylleri.

Misshandelsdelen i åtalet rör en händelse under samma tillställning. En äldre kvinna ansåg sig blivit verbalt kränkt av mannen och sedan denne åkt iväg med sin bil åkte den kränkta kvinnans man efter för att reda ut det inträffade. De två männen – som redan tidigare hade ett frostigt förhållande – träffade snart på varandra längs en byväg i närheten.

Den åtalade uppgav inför tingsrätten att han redan i bilen fick ta emot ett slag från den äldre mannen med följden att han tappade en plomb i en tand. Han uppgav att han då gick ur sin bil men att den äldre mannen då kom emot honom med höjda armar. Den åtalade gav då honom en örfil för att freda sig.

Den äldre mannen kunde dock lämna en helt annan version av händelsen. Enligt honom hade den berusade mannen, på frågan om han verkligen skulle köra bil i berusat tillstånd, svarat med att utdela ett slag över ena örat och därefter över en arm innan han fortsatte med att skrika en rad förolämpningar. Den berusade satte sig därefter åter i sin bil och körde från platsen.

Efter slaget över ena örat har den äldre mannen drabbats av nedsatt hörsel och han har vid tre tillfällen fått uppsöka vård vid lasaretten i både Mora och Falun. Ett rättsintyg bekräftar också hörselskadan samt att mannen haft skador i ansiktet samt på den ena armen.

Tingsrätten sätter i sin bedömning av de bådas berättelser en större trovärdighet till den äldre mannen då de anser det klarlagt att den medelålders mannen ljugit i rattfylleridelen av åtalet.

De anser det dessutom som föga troligt att den äldre, och betydligt mindre mannen, skulle gett sig till att oprovocerat slå den berusade mannen och dessutom så hårt att han tappat en tand. Mannen döms därför även för misshandel av normalgraden.

Sammanlagt konstaterar tingsrätten att gärningarna motsvarar ett fängelsestraff på två månader. De tar dock hänsyn till att mannen lever under ordnade sociala förhållanden och att han dessutom samtyckt till samhällstjänst. Domen stannar därför vid villkorlig dom och oavlönad samhällstjänst i 75 timmar. Han ska dessutom betala ett skadestånd till den misshandlade mannen med sammanlagt 11 300 kronor, varav 7 000 kronor för kränkningen, 2 200 kronor för sveda och värk samt 2 100 kronor för vårdkostnader, orsakade av misshandeln.

Den dömde ska därutöver återbetala 2 000 kronor till staten för sina försvarskostnader samt 500 kronor till brottsofferfonden.

Mer läsning

Annons