Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är farten som lockar

/
  • Älskar fart. Ragnhild Melting från Norge har fastnat för dragracing.  Foto: Erika Hällberg

Annons

Det första som slår en när man kommer ut till dagracingen på Dala-Järna flygfält är ljudet. Motorerna brummar riktigt högt, och publiken vet att skydda sina öron.

- Annars kan man få dålig hörsel, berättar Dennis Olsson, en motorintresserad kille på sex år.

Dennis Olssons blick följer hela tiden spänt skotrarna som åker så fort de bara kan på den 152, 4 meter långa banan. En av åkarna kom upp i hela 190 km/ h. Men det höga farten verkar inte skrämma, tvärt om:

- Jag glömmer allt runt omkring när jag åker. Man bara ger gas och det är en härlig känsla, säger Ragnhild Melting från Norge.

Hon är en av många tjejer som ställde upp under helgens tävlingar. För fem år sedan introducerades hon till dragracing av sin sambo, och är helt fast sedan dess.

- De säger att dragracing är som narkotika, har du en gång prövat vill du inte sluta, skrattar Ragnhild Melting.

Säkerheten är viktig när man åker, berättar hon. Skotrarna utvecklas hela tiden till att gå fortare och fortare.

- Samtidigt blir säkerheten bättre. Jag har ny bra utrustning idag, så man har större chans om något skulle hända, säger Ragnhild Melting.

På plats fanns ambulanssjuksköterskan Laila Malmgren.

- Det kan bli riktigt allvarligt om något skulle hända, men de som åker här vet vad de håller på med. Hittills har vi inte använt ett plåster ens, säger Laila Malmgren.

Ett rekord sattes under helgen också. Emelie Wallinder åkte på 4, 56 sekunder i klassen open fuel 1600. Ingen dam i hela världen har någonsin åkt så snabbt förut.

Mer läsning

Annons