Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagverksamhet med bad på programmet

/
  • Varmbad. Mona Gustafsson och Laila Eriksson arbetar med dagverksamheten och på tisdagseftermiddagen besökte de simhallen tillsammans med Ingegerd Eiding, Nås, Anna-Lisa Olsson, Järna och Vivi Berg från Vansbro. Med fanns även Maria Olsson från Duvnäs som vid fotograferingen redan lämnat bassängen för en stunds vila i en solstol.

Annons

-Behovet av avlastning för de anhöriga är jättestort och vi har väldigt många som vill komma till oss, säger Laila Eriksson som tillsammans med Mona Gustafsson arbetar med verksamheten som har sin bas vid Söderåsen.

Vilka som får ta del av verksamheten avgörs ändå av kommunens biståndshandläggare som prövar varje ansökan om att få delta.

-Vi tar emot mellan fem och sju personer per dag under de tre dagar i veckan som vi har öppet och de flesta kommer två dagar i veckan, säger Laila och Mona som även tydligt ser hur viktig den sociala samvaron är för människor med demenshandikapp.

-Det märks tydligt hur de lever upp av att få komma ut och träffa andra samtidigt som även de anhöriga får en välbehövlig avlastning. På så sätt kan många bo kvar hemma betydligt längre vilket är en billig lösning jämfört med att behöva flytta till de vårdplatser som finns vid kommunens äldreboenden.

På tisdagseftermiddagen besökte dagverksamheten simhallen där gruppen verkligen stortrivdes.

-Hit har jag aldrig varit tidigare och det är otroligt fint, sade Vivi Berg från Vansbro medan hon gick omkring i det varma vattnet.

Inom en snar framtid går försöksperioden ut och politikerna ska ta beslut om vad som ska hända med dagverksamheten i framtiden.

-Behovet är jättestort och jag hoppas verkligen att verksamheten får fortsätta, säger Laila Eriksson.

Mer läsning

Annons