Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Tobaksspinnarstämma

/
  • Från vänster: Björn Waldenström, Linnea Wallander, Isak Lidström, Titti Lööf, Byns Mats Larsson, Amelie Eiding, Gabriel Lidström, Niklas Nåsander, Fredian Lindström, Minja Klevebran Foto: Annika Skansen

Annons

Tobaksspinnarstämman fyller fem år i år och det firas med flera nya satsningar. På lördagskvällen blir det polskedans i Ordenshuset i Nås. Inträdet är frivilligt och hembakade bullar utlovas till fikat.

- Ett utmärkt tillfälle att för nybörjarna pröva på polska, säger dansläraren Henrik Källbäcks. Men inget danstvång råder, vi hoppas att många kommer också för att lyssna till musiken.

På söndagskvällen blir det förstämma med Pelle Lindström och Lindströms Omoderna Trea på Skansbackens pensionat. De kommer att bjuda på sin alldeles egna blandning av blues och folkmusik. Pelle Lindström är en välkänd dalaprofil och har en särskild anknytning till Nås genom sin far Rune Lindström, författaren till Ingemarsspelen. Arrangörerna hoppas att folk tar med egna instrument - scenen är öppen innan och efter konserten, så allt kan hända.

På måndag klockan 17.00 inleds själva stämman. Först blir det uppspel och konsert med de bästa musikerna från socknarna längs Västerdalälven. Klockan 19.00 börjar dansen på tre banor, både polskor och gammalt.

- Men det kommer inte bara bli instrumentalmusik säger Agneta Stolpe, sångerska från Äppelbo. En rad trallare och sångare kommer att delta både på konserten och till dansen. Alf Tagnes från Dala Floda, Hars Åke Hermansson från Malung och Byns Mats från Nås för att bara nämna några.

Arrangörerna berättar att många musiker från andra delar av landet söker sig till Nås i år, och att besökare kommer att få lyssna på toner från Elverum i Norge. Och vid midnatt utlovas en överraskning. Vad det blir är arrangörerna förtegna om.

- Den som kommer får se, säger Lars Nordin, riksspelman från Dala Järna. Men några ledtrådar kan jag ge: eld, elektronik och ett möte mellan två landskap och två världar.

Mer läsning

Annons