Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre på takt än jakt?

/
  • Körpremiär. Maria Ähdel dirigerade ingen regelrätt manskör. I kören ingår nämligen hennes syster Monica som en - om uttrycket tillåts – hermelin bland katterna
  • Körsångarna och jägarna Lars och Anders Gyllenvåg

Annons

Monica Ähdel, som än så länge är enda kvinnan i Furbergslaget, imponerades när hon under en festlighet för en tid sedan hörde sina jaktkamraters stämmor ljuda från Skålviken och ut över Busjöns böljor.

- De sjöng Dan Andersson på ett verkligt njutbart sätt, berättar hon.

Det ledde till att Monica bestämde sig för att med stöd av Staffan Brandt bilda en jaktlagskör och för att få ordning på stämmorna engagerade hon sin syster Maria, som är utbildad musiklärare och ledare för Gustafskören.

Efter två till tre regelrätta övningar ställde laget upp och sjöng under valborgsmässofirandet vid bygdegården i Äppelbo. Uppskattningsvis 500 personer hörde något eller flera av körens tre framträdanden under kvällen.

- När laget sjöng inomhus lät det strålande, faktiskt så bra att jag kände mig stolt över att få leda kören och över att vara från Äppelbo, berättar Maria, som är bosatt i Borlänge.

- Utomhus var det lite svårare och till nästa år ska vi antingen bygga upp en liten scen eller också stå framför bygdegården så att vi hör oss själva och varandra, tillägger Monica och slår fast att det blir en fortsättning för kören:

- Vi har så himla kul tillsammans och alla vill fortsätta. Nästan samtliga lagmedlemmar fanns på plats under vår körpremiär och vi har redan fler engagemang, bland annat i samband med ett dop och ett kalas. Vi funderar också på att arrangera en Dan Andersson-kväll.

Maria berättar att de flesta av lagets 25 medlemmar bor eller har rötter i Äppelbo och är mer eller mindre släkt med varandra.

- Tolv av medlemmarna tillhör Brandtsläkten och sex av dem är "Gyllenvågare".

För vårtalet vid bygdegården svarade Henrik Brandt och han välkomnade "konkurrens" från näktergalar och lövsångare i andra Äppelbojaktlag.

Mer läsning

Annons