Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än lever böckernas magi

/
  • Populära böcker. Martin Widmarks mysterieböcker innehar den fem översta platserna över de mest utlånade böckerna vid biblioteken i Vansbro kommun under 2006.

Annons

Under 2006 lånade kommuninvånarna 84 422 titlar vid något av de fyra biblioteken, vilket innebär tolv lån per invånare och en ökning med tolv procent jämfört med året före. Som jämförelse kan sägas att riksgenomsnittet för 2005 låg på 7,9 lån per invånare.

-Främst är det filialbiblioteken i Nås, Järna och Äppelbo som ökar, säger kultur-och bibliotekschefen Ingvar Björk som naturligtvis är glad över det stora läsintresset.

Den största ökningen står Järna för med hela 15,7 procent, följt av Äppelbo (+9,4 %) och Nås (+8,8 %). Det är bara vid huvudbiblioteket i Vansbro som utlåningen minskat något (-1,7 %).

-I Järna är det samarbetet med skolan som lett till den stora ökningen, menar Ingvar Björk.

När barnen börjar i förskolan görs ett studiebesök vid något av biblioteken där barnen också får ett lånekort och en bok. Det är också utlåningen av barnböcker som står för merparten av de lån som görs vid biblioteken. 45 procent är barnböcker, 37 procent är vuxenböcker och 18 procent av vad som lånas ut är video- och dvd-filmer, cd-skivor och inlästa böcker på cd-skivor. Den senare kategorin är också något som ökar dramatiskt.

-Cd-böckerna har blivit enormt uppskattade och efterfrågan ökar hela tiden, säger Britt-Marie Jonth vid biblioteket i Vansbro.

Utlåningen av musik och filmer har dock minskat, något som Ingvar Björk tror att är resultatet av att nedladdningen från nätet ökar.

Vilken författare är då populärast? Jo, barnboksförfattaren Martin Widmark. Listan över de fem mest lånade barn- och ungdomsböckerna innehåller bara titlar av Martin Widmark.

-Han skriver sina mysterieböcker på ett sätt som gör dem mycket spännande samtidigt som de är lättlästa med relativt stor text och bilder. Det var också han som skrev den senaste julkalendern om LasseMajas detektivbyrå, och det har naturligtvis inte gjort intresset mindre, säger Ingvar Björk.

Martin Widmark besökte dessutom biblioteken i Nås och Äppelbo under våren 2006 där han berättade för skoleleverna om sina böcker och till hösten planeras besök även i Vansbro och Järna.

Kring halvårsskiftet redovisar Statens kulturråd riksstatistiken för 2006 och mycket talar för att Vansbro kommer att klättra ytterligare något pinnhål uppåt från den 15:e plats kommunen hade 2005.

FAKTA/ MEST UTLÅNADE TITLAR

Barn- och ungdomsböcker:

1) Aino Trosell - En gränslös kärlekshistoria

2) Camilla Läckberg - Olycksfågeln

3) Maria Eriksson - Mias hemlighet

4) Kristin Hannah - Angelas dotter

5) Stieg Larsson - Män som hatar kvinnor

Vuxenböcker:

1) Martin Widmark - Skolmysteriet

2) Martin Widmark - Diamantmysteriet

3) Martin Widmark - Hotellmysteriet

4) Martin Widmark - Cafémysteriet

5) Martin Widmark - Tidningsmysteriet

Filmer:

1) Masjävlar

2) Dag och natt

3) Capricciosa

4) Eternal sunshine of the spotless mind

5) Fröken Sverige

Mer läsning

Annons