Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 anställda uppsagda vid Finnova

/
  • I konkurs. I måndags varsaldes samtliga 25 anställda vid Finnova of Sweden AB, före detta Libra, om uppsägning.

Annons

Uppsägningstiderna för de 25 anställda varierar från en månad och upp till ett halvår.

-Det finns beställningar på både kök och hyllor som vi nu ska se till att slutföra men några nya ordrar kommer inte att tas emot, säger Magnus Walberg.

De ordrar som återstår att slutföra lär ändå inte räcka för att sysselsätta de med längst uppsägningstid. Den lönegaranti som länsstyrelsen nu går in med gäller i ett första skede i en månad från den 26 april som var det datum då företaget begärdes i konkurs vid Mora tingsrätt.

-De som har längre uppsägningstid än en månad kommer därefter att anställas av konkursboet under den resterande tid som produktionen är igång och de anställda blir då tillsammans med banken de högst prioriterade fordringsägarna, säger Magnus Walberg.

Om de anställda tvingas gå hem innan uppsägningstiden går ut träder lönegarantin från länsstyrelsen åter in.

-Det som då gäller är att de anställda inte får ha övergått till någon annan anställning samt att de ska vara inskrivna vid arbetsförmedlingen som arbetssökande, säger Per Barrdahl som sköter länsstyrelsens utbetalningar av lönegarantin.

Den övre gränsen är ändå satt till fyra basbelopp som för 2007 uppgår till 40 300 kronor. Det innebär att de med längst uppsägningstider som mest kan få ut 161 200 kronor under de sex månader som uppsägningen gäller.

Bland fordringsägarna finns även Vansbro kommun som har en fordring på två miljoner i konkursboet, detta efter att kommunen i ett försök att rädda flytten av kökstillverkningen från Slutarp gick in med motsvarande summa genom ett köp av inustrifastigheten genom ett hyrköpsavtal. Vilka möjligheter kommunen har att få tillbaka sina fordringar är i dagsläget oklart.

-Vi kommer nu att begära in anbud på företaget genom att annonsera i tidningarna med förhoppningen att hitta någon intressent. Några har också redan hört sig för men hur seriösa de är vet vi inte i dag, säger Magnus Walberg.

Mer läsning

Annons