Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malung-Sälens nya revisorer redo för uppdraget

Malung-Sälens kommun är inte längre utan revisorer. I går valdes fem nya på höstens första kommunfullmäktige. Utmaningen är stor och några silkesvantar verkar de inte sätta på sig.
– Beslutsunderlagen är något som behöver kontrolleras, säger ordföranden Kristoffer Widing från Transtrand.

Birgitta Olsson (S), Peter Dismats (M), Magnus Larsson (M), Kristoffer Widing (M)– och nygamla revisorn Ingemar Nyhman (S). Det är de fem personer som ska granska bokslut, räkenskaper och den kommunala verksamheten i Malung-Sälens kommun framöver. Sedan de gamla revisorerna sade upp sig den 30 maj har kommunen varit utan revision, men efter måndagskvällens fullmäktigemöte är inte Malung-Sälen längre i den unika sitsen.

LÄS OCKSÅ: Första delen i DT:s granskning av ekonomin i Malung-Sälens kommun.

LÄS OCKSÅ : Kommunalrådet svarar på kritiken.

LÄS OCKSÅ: Oppositionen kritiseras för passivitet.

LÄS OCKSÅ: Hon tog konsekvensen av politikernas misslyckande – avgick.

Kristoffer Widing från Transtrand valdes till ordförande.

– Jo, jag har hört det, men det var inget jag visste om innan att jag skulle bli. Jag fick ett sms om det, men det kanske är den nya tidens sätt att informera folk, säger han.

Han fick frågan om att ställa upp som lekmannarevisor i somras och tackade ja.

– Jag tyckte att det verkade intressant att se saken inifrån mer.

LÄS OCKSÅ: Polisanmälan om mutbrott efter tomtaffären.

Kristoffer Widing har inte varit politiskt aktiv, även om han var medlem i Moderaterna i ungdomen. Han sitter på borgerligt mandat som revisor. Han är en mångsysslare som har drivit företag i olika branscher sedan 70-talet och har mest varit verksam i Sälen.

Han har haft kontakt med några av de tidigare revisorerna och är väl medveten om att dessa ofta upplevt att de talat för döva öron inom kommunen. Det blir en utmaning, menar han.

– Ett uppdrag blir att se till att de har riktiga beslutsunderlag för att fatta beslut. Det verkar ha gått på lösa boliner ibland. Detta är något som behöver kontrolleras.

Hur hanterar ni den period kommunen stod utan revisorer?

– Vi ska ju granska hela året, inte bara den period vi är tillsatta för.

LÄS OCKSÅ: Ledarredaktionen: "Nya namn måste rekryteras".

Ingemar Nyhman var en av de revisorer som avsade sig uppdraget i våras. Ändå gör han comeback i den nya laguppställningen.

– Ja, det är väl inte så märkvärdigt. När vi sa ifrån oss var vi rörande överens, sedan har det varit lite påtryckningar om att jag skulle fortsätta. För att ställa upp har jag ställt krav att de skulle göra nåt åt det ekonomiska. Nu har det sociala fått 18,5 miljoner, så det har ju hänt något.

Tror du att ni får bättre gehör för era synpunkter nu?

– Det borde ha blivit en läxa när vi sa ifrån oss och det blev lite allvarligt. Och om inte jag hade tagit uppdraget hade nån annan suttit i samma båt. Det är taskigt om man blir tillfrågad att säga nej. Det är heller inte bra att ha en helt ny uppsättning, någon borde vara med från det gamla gardet.

Ingemar Nyhman fanns med på gårdagens fullmäktigemöte där han och de övriga revisorena valdes.

Vad tyckte du om mötet?

– Att man beslutade att anställa en it-strateg, det var dåligt omdöme när man ska spara pengar. Det ger en dålig signal till allmänheten.

Det är bara personer kopplade till moderaterna och socialdemokraterna valda. Anledningen är, enligt valberedningens ordförande Lilian Olsson, helt enkelt att de andra partierna inte hade några egna förslag på kandidater.

LÄS OCKSÅ: Malung-Sälens politiker dyrast i länet.