Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattennivån i Horrmundsjön sänks tidigare

Vattennivån i Horrmundsjön i Malung-Sälens kommun sänks tio veckor tidigare i år. Anledningen är en kommande renovering av kraftverket i Horrmundsvalla.

Annons

För att kunna genomföra renoveringen av kraftverket i Horrmundsvalla måste kraftverket stängas av, det framgår i ett pressmeddelande från Fortum. Det innebär att vattennivån i Horrmundsjön i år kommer sänkas tio veckor tidigare.

– De små nederbördsmängder som varit i år gör det extra angeläget att få ut elproduktion ur det vatten som tappas i och med sänkningen. Genom att tidigarelägga det så åstadkommer vi det samtidigt som åtgärden även minskar olägenheterna med is som rör sig uppåt av stigande vattennivåer, säger Claes Kjörk, ansvarig förvattenreglering på Fortum Sverige, i pressmeddelandet.

Lågvatten i Horrmundsjön. Arkivbild.

Sänkningen av vattennivån påbörjades i slutet av förra veckan. Vattennivån kommer efter sänkningen att hållas på en jämn nivå fram till vårfloden, det genom att tappningen från sjön motsvarar tillrinningen. Vattennivån ska under arbetet hållas inom tillståndet för vattendomen.

– Horrmundsjön sänks även i vanliga fall, det vi nu gör är att tidigarelägga det. Under vårfloden fylls sjön sedan till normal sommarnivå. Hur fort detta går beror på vädret under våren, säger Claes Kjörk.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons