Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidbackarna lockar många åkare under jullovet: "En tradition med djup förankring"

Enligt Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) väntas omkring 400 000 svenskar fira jul eller nyår vid någon av de svenska skidanläggningarna.
– En önskan om en vit jul och att åka skidor i fjällen är en tradition med djup förankring i vårt land, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Backarna i Sälen öppnade för en månad sedan – kolla in när din skidanläggning drar i gång för säsongen

Här hittar du billigast liftkort - vi har hela dalalistan

Villa och fjällstuga såldes för 7 miljoner kronor – här är de senaste fastighetsaffärerna i Dalarna

SÅ KÖPER DU PLUS

I ett pressmeddelande skriver SLAO att deras beräkningar visar att omkring 400 000 svenskar väntas fira jul eller nyår vid någon av de svenska skidanläggningarna. Enligt SLAO är bokningsläget mycket starkt och det är fler skidanläggningar som har öppet i år än under motsvarande period förra året.

– En önskan om en vit jul och att åka skidor i fjällen är en tradition med djup förankring i vårt land. Men traditionen omfattar även alla som passar på att åka i sin hemmabacke, säger Titti Rodling, vd för SLAO, i ett pressmeddelande.

Enligt Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) väntas omkring 400 000 svenskar fira jul eller nyår vid någon av de svenska skidanläggningarna, som denna anläggning i Sälenfjällen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Redan nu har ett 60-tal skidanläggningar öppnat. Redan för fyra veckor sedan öppnade Gustavbacken och ett par intilliggande backar i Lindvallen, i Sälen. Lagom till jul öppnar bland annat anläggningarna i Bjursås (Falu kommun)och Säfsen (Ludvika kommun).

SLAO skriver att ett stort antal skidanläggningar har en tydlig positiv utveckling för bokningsläget under jullovet, jämfört med förra året.

– Suget efter en aktiv livsstil, nyheter hos flera anläggningar, den tidiga snön och en bra kalenderjul bedömer vi är faktorer till att så många svenskar väljer att åka skidor på jullovet, säger Titti Rodling.

Totalt investerade svenska skidanläggningar över 400 miljoner kronor i liftar och nedfarter under 2016. Skipassförsäljningen slog rekord förra året med 1,5 miljarder kronor, enligt SLAO.

– De mindre skidanläggningarna är viktiga eftersom många barn gör sina första skidåk där och kan komma i kontakt med ett intresse som kan bli livslångt, säger Titti Rodling.

För mer information om snöläget se: www.snorapporten.se

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons