Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt datakafé hos PRO i Malung

Det är full fart varje tisdag när ett 30-tal pensionärer träffas i PRO Malungs ”Datakafé” på Postgatan i Malungs centrum.

Annons

Många av kursdeltagarna är nybörjare, andra vill lära sig mera och några vill bara hjälpa till. Tanken är att ”vi hjälper varandra så gott vi kan” vilket visat sig vara ett bra koncept. Man arbetar i fyra grupper eller cirklar med två ”värdar” som håller i trådarna i varje grupp.

PRO:s studiehäfte ”PROsIT-Allt i ett om internet” används som lärobok där man ofta får ett avsnitt som ”läxa” till nästa gång. Det kan handla om appar, bildhantering, e-post, datasäkerhet, webbläsare, dokument, handla på internet, spel, fotografering, Swish, Mobilt ID m m. Det var lite rörigt och trevande i början men nu börjar man hitta formerna.

Bakgrunden är att en stor del av dagens pensionärer känner sig bortkomna i dagens IT-samhälle och upplever ett utanförskap som i hög grad påverkar deras livskvalité. Frågan upplevs så allvarlig att Malung-Sälens PRO-föreningar tidigare uppmanat Malungs kommun att ” i samråd med kommunala pensionärsrådet utarbeta en handlingsplan för att överbrygga det utanförskap som modern teknik kan innebära för äldre”.

Några förslag var att minska problem genom informationsmöten, riktade utskick, annonsering, särskild telefonlinje, personlig assistans m.m. och att erbjuda utbildning i att använda datorer, surfplattor och smarta telefoner.

Med detta Datakafé vill nu PRO Malung göra en insats som blivit så lyckosam att flera deltagare inte kan slita sig från sin dator ens när de fikar.

Stig Arvidsson

Karl-Einar Brodén, en av värdarna i PRO Malungs Datakafé, hjälper till i sin grupp. Foto: Stig Arvidsson.
Lisbeth Bruks Hag och Berith Gunnarsdotter Olsson som just fört över några bilder från sina telefoner till sina respektive datorer för redigering, bildvisning m m. Foto: Stig Arvidsson.

Mer läsning

Annons