Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polenresa i fokus vid PRO Malungs höstmöte

PRO Malung höll höstmöte den 16 november Lillmokyrkan och huvudfokus låg då på föreningens resa till Polen tidigare i våras.

Annons

Kassör Birgitta Olsson visade bilder från  försommarens resa Sälen- Karlshamn- Krakow. Resan planerades och genomfördes tillsammans med Transtrand- och Limaföreningarna. Resan startade i Sälen och första dagen i Polen åkte man 60 mil och fick information, beundrade naturen med blommande fruktträd och kastanjer. Man bodde tre nätter i Krakow och hade svensktalande guidar.

Dag tre studerade man de gamla judiska kvarteren Kazimierz, slottet Wavel där Sigismund en gång regerade på 15-1600 talet och flertalet kyrkor, bl a Maria kyrkan där en man med trumpet utropar varje timma. Eftermiddagen ägnades åt besök i staden Wieliczka och saltgruvan som är 327 m djup. Där finns en kyrka med kristallkronor och skulpturer i salt allt välbevarat på grund av saltet.

Man åkte upp till Zakopane som ligger 800 meter över havet och i bakgrunden har vi Karpaterna som är Europas näst högsta bergskedja och har en natur som är ett paradis för en mängd fridlysta djur. Här studerade man byggnadsstil, små timrade stugor med vackra trädgårdar till, marknad med genuint hantverk, skinn och pälsarbete.

Dag fyra blir en mörk dag vi besöker koncentrationslägren,  Auswitz och Birkenau. Förintelsen var ett av de värsta brotten mot mänskligheten som någonsin begåtts över många miljoner människor mördades. Man fick med egna ögon se nazisternas byggnader, gaskammaren och noggranna anteckningar om vem som tagits till fånga, män, kvinnor och barn. Djupt tagna hölls sedan en tyst minut i bussen för förintelsens offer.

Färden går vidare till Torun som var en av få städer som inte jämnades med marken under andra världskriget . Copernicus föddes här, Polens största samling av Gotikbyggnader finns här och Torun är med på UNESCOs världsarvslista.

På rundtur i Gdansk ser man bostadsområden inbäddade i grönska, Dulga Street med de fina husen, kyrkor, Neptunès fontän, Solidaritetsmonumentet samt  Stadion Energa.

Vid höstmötet svarade PRO:s egen sånggrupp för musiken. Den stiliga gruppen och musikerna har skrudat sig i vita skjortor och blåmelerade halsdukar och sjöng bl a "Vi pensionärer" och "Tala närmre i telefonen".

Ann-Marie Pettersson

PRO:s sånggrupp i Malung tog sig ton vid det senaste höstmötet som framför allt bestod av en återblick på föreningens resa till Polen i våras. Foto: Folke Emilsson
I samband med resan till Polen gjorde PRO Malung också besök vid gamla koncentrationsläger från andra världskriget. Foto: Privat
I Krakow var ståtliga och vackert prydda hästar ett inslag i gatubilden. Foto: Privat

Mer läsning

Annons