Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära nej till gemensamt turistföretag i Dalarna

Planerna om ett gemensamt turistföretag i Dalarna har mött stark kritik inom det politiska skrået i Malung-Sälens kommun. Under måndagskvällen skulle fullmäktige ta beslut i frågan, men valde att istället skicka det på återremiss.
– Än så länge är det fortfarande fokus på att få med dem, säger Visit Dalarnas ordförande Jon Svensson.

Annons

För att Dalarna ska få ett gemensamt turistföretag krävdes det att Malung-Sälens kommunfullmäktige skulle bifalla förslaget. Men det var väldigt nära att det blev ett nej istället.

Kommunalrådet, Kurt Podgorski, lyckades dock att få till stånd en återremiss, vilket innebär att förslaget kommer få ett slutgiltigt beslut på nästa kommunfullmäktige.

Det var dock inte endast i fullmäktige förslaget mötte kritik. Även i kommunstyrelsen uppstod det en het debatt. Fem röstade för, fyra emot och två avstod att rösta om de tänkta planerna på ett gemensamt turistföretag för Dalarna.

Visit Dalarnas ordförande, Jon Svensson, är ännu inställd på att Malung-Sälen kommer att säga ja till samarbetet.

– Än så länge är det fortfarande fokus på att få med dem. Annars är nästa steg att vi får titta på processen det krävs för att få med dem. Om det inte går får vi ta ställning till hur vi gör sedan.

LÄS MER: Turistnäringen allt starkare i norra Dalarna

Att hela Visit Dalarna-planerna står och faller med Malung-Sälens ja eller nej, håller inte Svensson riktigt med om.

– Det är inte ett måste, skulle det bli så att de inte vill vara med så får vi se över möjligheterna. Men det finns en klar poäng med att alla är med och det är att samarbetet i grund och botten ska gå åt samma håll och kunna hjälpa varandra.

Svensson poängterar att planen med Visit Dalarna inte har något att göra med att kunna enhälligt kunna styra turismen i Dalarna.

– Det handar inte om att Visit Dalarna ska ta över, meningen är att vi ska vara ett stöd för att kommunerna ska kunna bli ännu starkare, det är det som är tanken och syftet med det hela.

LÄS MER: Turist-ja till Visit Dalarna, men med villkor

Mer läsning

Annons