Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorsportsyskon presenterade sig på Rotary

Vid det första Rotarymötet under 2017 i Malung var det motorsport på dagordningen. Det var Team Renheim som presenterade sin verksamhet, de tävlar inom snöskotercross och motorcross.

Annons

Mötet öppnades av Mona Göthberg, som efterinledande Rotaryärenden välkomnade kvällens gäster och föredragshållare, Marica och Ronja Renheim. Marica och Ronja inledde sitt föredrag med att visa en kort film om syskonen Adam, Marica och Ronja Renheim som alla tre hade ägnat sig åt motorsport från tidig ålder. Motorintresset har de fåttav morfar. Yngsta dottern Ronja hade emellertid delat motorintresset med hästhållning.

Det som kom att fånga syskonensintresse var crossmotorcykel på sommaren och skotercross på vintern. Äldsten i syskonskaran, Adam, var den som anträdde tävlingsbanan först och erhöll SM-silver redan år 2007. Marica var också intresserad av att tävla på skoter och genomförde sin första tävling med att ramla av skotern tre gånger. Det var dock inget som avskräckte henne. 2008, kom Mamma och Pappa med i Team Renheim där de nytillkomna lagmedlemmarnas uppgifter bestod av reparations- ochmathållningsbestyr.

Basen för ungdomarnas verksamhet säkrades därmed ochförutsättningar för att även Marica skulle lyckas infann sig till fördel förframtida framgångar. År 2011 blev familjekaraktären fulländad som en naturlig följd av att Ronja ställdes inför ett vägval, häst eller motorsport. Med tålmodig träning anslöt sig Ronja succesivt till sina syskons färdigheter och tränade tillsammans med dem även sommartid för att bygga upp kroppen. Under året tog Marica sitt första SM-Guld och Adam tog sitt andra SM-Silver. År 2012 tog Marica sitt andra SM-Guldoch Adam sitt första SM-Guld.

År 2013 fick Adam förfrågan om attkomma till USA för att tävla. Marica var också med till USA där hon fick framgångar under flera tävlingar. Hon klarade tävlingarna utan problem men blev nervös när hon insåg att hon skulle komma på pallplats och behöva tala engelskai TV. Under året tog Adam sitt första VM-Guld, sitt andra SM-Guld och Maricatog sitt tredje SM-Guld. Marica var något mätt på framgångar och tappade något lusten av att tävla.

Framgångarna började för Ronja då hon under året tog ettSM-Brons. År 2014 åkte Marica själv över till USA för att tävla, vilket var utvecklande för henne när hon fick klara sig utan familjens biträde. Adam gör även han en framgångsrik säsong i USA och slutarsom fyra i mästerskapet. Adam tog sitt andra VM-Guld och sitt tredje SM-Guld.

Ronja hade lite problem med ryggen men fick hjälp av en chiropraktor som delvis kunde avhjälpa olägenheten av enskadad disk i ländryggen. År 2015 kom Adam med i ett USA-Team. För Adamblev nu tävlandet som ett jobb. Marica var också med i teamet och tävlade. Det gick bra för hon vann alla åtta tävlingar hon deltog i. År 2016 fortsatte med tävlande i USA, där tyvärr Marica råkade skada sig i säsongspremären och tvingades avstå entävling i den amerikanska serien.

Marica ådrog sig en höftfraktur och en lossad axelled som dock inte hindrade henne från att genomföra flera tävlingar, iblandmed stora smärtor. Hon kände sig dock stabil eftersom hon har god fysik, stabiloch tränad kropp med anpassad muskulatur. Marica lyckades ta igen de förlorade poängen under säsongens gång och avancerade i placeringar. Under VM-veckan deltog hon alla dagar utom en och inför sista deltäv-lingen tejpade hon axel och arm för att med kraftiga smärtor ändock genomföra loppet.

Framgången blev hjältebetonad då hon segrade i den ”sista striden” som utmynnade i att hon för tredje året irad kunde koras till Pro Women Champion – vinnare i den amerikanska touren. För yngsta syskonet Ronja började träning och tävlan att ge resultat. Ronja tävlade allt mer och under säsongen klättrade hon i position för att inför sista tävlingen ligga på pallplats.

Under sista tävlingen kände hon av ryggen men kunde ändå köra om tvåan i tävlingen och fick därmed ett efterlängtat och välförtjänt SM-silver. Som extrabelöning blev Ronja uttagen till VM, vilket kördes i Alta där Marica och Adam skördade varsin förstaplats. Vilket var ett första VM-Guld för Marica och ett tredje VM-Guldet för Adam.

Sammantaget har syskonen Renheim erövrat åtskilliga medaljer. Av dessa fördelar sig enligt följande. 17 SM, två NM, fem VM, samt tre Amerikanska medaljer, sammantaget 27 medaljer. För närvarande är Adam i USA och Marica har efter tre säsonger i USA börjat studera på hemorten för att skaffa sigen yrkesutbildning som hantverkare.

Ronja är på hemmaplan och tränar regelbundet med Marica. Både Marica och Ronja känner av tävlingsinstinkten för de sneglar stundtals på att eventuellt delta i SM-veckan under februari.

Mer läsning

Annons