Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern version av sagan Törnrosa blir teater i Malung

Under hela vintern har eleverna vid Kulturskolan i Malung jobbat med en pjäs som heter Törnroza, en modern variant på bröderna Grimms saga med nästan samma namn.
På söndag ska de framföra den på Orrskogen inför publik.

Annons

Den teatergrupp som ingår i Kulturskolan i Malung har sammanlagt tio elever och inför de två terminerna i vinter har läraren Helena Lissmatz jobbat med att hitta en lämplig pjäs för dem att spela.

– Dels måste det vara något som passar för ungdomar som går i högstadiet och dels måste rollerna vara ungefär så de passar den grupp av elever som går på Kulturskolan, betonar Helena Lissmatz.

Hon fastnade slutligen för den version av den klassiska sagan om Törnrosa som Adam Gardelin har skrivit om och bearbetat, sedan döpt den till Törnroza. Allt för den ska få ett modernare och mer anpassat innhåll till nutid.

Just nu repeterar eleverna vid Kulturskolan i Malung sin pjäs Törnroza.

Pjäsen handlar om alla de problem som tonåringar kan möta i livet, som oroliga föräldrar, pojkvänner och att bli sviken.

– Men även möten med främlingar, vilket är vanligt i dag mad alla som kommer från olika länder, poängterar Helena Lissmatz.

Varje vecka sedan i oktober har eleverna träffats en stund för att träna och nöta in sina repliker.

– Men det mesta måste de läsa in hemma, annars skulle vi inte ha en chans att hinna med allt som ska göras innan det är dags för föreställningarna, berättar Lissmatz.

Helena Lissmatz är ansvarig lärare vid Kulturskolan i Malung-Sälen.

De elever som går på Kulturskolan gör det helt frivilligt och de får dessutom betala en avgift för att få vara med.

– Det är mycket som de lär sig, som de har en väldig nytta av när de sedan lämnar skolan, de har tränat på att jobba i en grupp, de lär sig ta ansvar för det uppdrag de har i pjäsen, det duger inte att stanna hemma en dag, för då faller det hela samman, understryker Helena Lissmatz.

Hon är övertygad om att mycket de lär sig kommer de att ha en väldig nytta av efter skolan, även om de kanske aldrig mer ska spela teater.

På fredag och lördag genomförs de sista repetitionerna och sedan blir det skaprt läge på söndag klockan 15.00, när de visar den första föreställningen och den hålls på Orrskogen.

På måndag klockan 18.30 är det dags för nästa och även den blir på Orrskogen.

– På tisdag morgon har vi en föreställning för alla som går i skolan och den börjar klockan 09.00, berättar Helena Lissmatz.

Det är lite nervös bland alla inblandade inför premiären på söndag av pjäsen Törnroza.

Mer läsning