Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många allvarliga olyckor på E 16 - räddningstjänsten vill att vägen byggs om

Olyckan i söndags kväll var bara en i raden av allvarliga olyckor efter sträckan, Malung - Yttermalung. Genom åren har det varit många olyckor på sträckan.
– Vi skulle gärna se att sträckan blev åtgärdad, för att minska antalet olyckor, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälen.

Annons

Det var alldeles i närheten av Lugnets värdshus som söndagens olycka skedde.

Söndagens olycka skedde i höjd med Lugnet och var bara en i raden av olyckor på sträckan under den gångna vintern, även om de övriga inte slutat med att någon avlidit. Så var dock fallet på söndagskvällen när en man i 70-årsåldern omkom efter att han blivit påkörd.

Hela sträckan från Yttermalung, eller redan från Almasjön, har genom åren varit mycket olycksdrabbad. Sträckningen har genom de senaste 10-15 åren haft ett 30-tal allvarliga olyckor med bilar och andra fordon.

– Ett tag var vi ner strax öster om Almasjön flera gånger i månaden under vintern, men där har vi inte haft påtagligt många olyckor sedan dess, konstaterar Per Hampus.

Däremot sträckan väster om Yttermalung och förbi Vemforsen, Kärleksudden och Lugnet har det varit otaliga olycker de senaste åren. I närheten av Lugnet har det bara i vinter varit två mycket allvarliga olyckor, men många människor inblandade. Vid dessa olyckor var det bilar som kolliderat och trots att fordonen var mycket skadade, var det ingen människa som fick sätta livet till, även om det i bägge fallen var många människor inblandade.

– Just vid Lugnet är det rak fin väg och sikten är utmärkt, så det är lite konstigt att det sker så många olyckor just där, funderar Hampus.

Men sammantaget är det mycket trafik efter E16/riksväg 66 mot fjällen och vägen är inte byggd för dessa trafikmängder, så det är flera sträckor som skulle behöva åtgärdas.

– Sträckan Tandö och upp till Bu är ett sådant ställe och den finns med i planen, men har överklagats ett otal gånger, så det kanske blir något byggt där i framtiden, konstaterar Hampus.

Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälen, vill gärna se flera vägprojekt i kommunen, för att bygga bort platser där det sker mycket olyckor.

Även sträckan från Almasjön och upp till Malung finns med i de planer som Trafikverket har på gång. Men här har det blivit ett problem. Frågan är om sträckningen ska ingå i den nationella vägplanen eller den regionala planen. När det var riksväg 71 var det den regionala planen som gällde, men nu är det en europaväg och då ska den tillhöra den nationella planen.

– Vi får hoppas att Trafikverket kan reda ut detta och att vägen byggs, enligt vad jag förstått finns det inget motstånd i bygden mot att den byggs, de boende i Yttermalung vill gärna ha trafiken bort från samhället, säger Hampus.

Mer läsning

Annons